Un expert confia que la UE farà excepcions que garanteixin la supervivència econòmica d’Andorra

llimona

El professor de dret europeu, Joaquim Llimona, ha participat aquest dimecres en la Universitat d’Estiu per analitzar el procés d’aproximació entre Andorra i la Unió Europea. Llimona s’ha mostrat convençut que tant Europa com el Principat es necessiten un a l’altre, i que la negociació aportarà resultats favorables. Així mateix, l’advocat ha assegurat que “la UE no té interès en ensorrar l’economia andorrana i és conscient que en alguns punts hauran d’haver-hi determinades derogacions”. Per la seva banda, l’especialista en relacions internacionals, Franscesc Serra, també ha estat present a la 32a edició de la Universitat d’Estiu per parlar de la UE i els països d’Europa central i oriental, tot i que ha centrat el seu parlament en l’Europa de l’est, i concretament en Rússia.

La 32a edició de la Universitat d’Estiu continua analitzant la situació d’Europa i els seus reptes de futur, aprofitant l’acord de negociació entre la UE i el Principat. Aquest dimecres han participat l’especialista en relacions internacionals, Franscesc Serra, i el professor de dret europeu, Joaquim Llimona.

Per la seva banda, Serra ha centrat la conferència en la UE i els països de l’Europa de l’est, concretament en Rússia. Durant el seu parlament, ha analitzat quines són les tensions tradicionals entre Europa i Rússia, el seu marc de cooperació i perquè s’han produït aquestes superposicions d’interessos.

La conclusió que n’ha extret el professor Serra, és que tant per part de Rússia com de la UE, hi ha un intent d’expansió d’influència i d’establiment d’hegemonia regional. En aquest sentit, ha assegurat que, “s’ha creat una col·lisió en què la UE no ha actuat sempre amb innocència ni ple coneixement de què estava passant, i Rússia ha reaccionat de forma violenta i agressiva”.

A continuació, l’advocat Joaquim Llimona, ha estat l’encarregat d’oferir la segona conferència centrada amb l’anàlisi del procés d’aproximació que s’està desenvolupant entre Andorra i la Unió Europea. Així doncs, ha fet una mirada al passat, ja que “l’acostament no surt ara sinó que té una colla d’anys”, segons ha explicat. A més, també ha parlat del precedent del model de relacions futures, com és l’espai econòmic europeu, fixant Suïssa o Liechtenstein com a exemples.

“Que Andorra tingui una relació ben definida amb la UE és d’interès per al Principat però també és interessant per a Europa”, així de convençut s’ha mostrat Llimona durant la roda de premsa anterior a la jornada d’aquest dimecres, assegurant que “les dues parts tenen interès per arribar a un acord en què tothom guanyi i es respecten les peculiaritats”. En aquest sentit, pensa que Europa arribarà a un acord en aquells punts que es constitueixen com les ‘línies vermelles’, perquè segons diu, “no té interès a ensorrar l’economia andorrana i és conscient que en alguns punts hauran d’haver-hi determinades derogacions o excepcions”.

Quant a la lliure circulació de persones, una de les ‘línies vermelles’ que s’ha marcat el Govern, Llimona considera que és un punt negociable, i que la reduïda dimensió del mercat laboral andorrà afavorirà la negociació. En aquest sentit, ha confiat que el negociador de la UE tindrà flexibilitat i entendrà la posició andorrana, i ha assegurat que “la immigració intracomunitària entre països de la UE és molt petita”.

La nova edició de la Universitat d’Estiu finalitzarà aquest dijous amb les conferències del politòleg, filòsof i sociòleg, Sami Naïr, per parlar d’Europa i el contorn mediterrani, i Jean-Paul Marthoz, periodista i professor, a més del moderador d’aquesta edició, que tractarà el tema de la Unió Europea i els drets humans. El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, presidirà l’acte de cloenda.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES