No s’ha d’abusar del diagnòstic de Trastorn per Dèficit d’Atenció (TDA) ni del Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH) en la canalla que té problemes d’aprenentatge, ja que si els infants no assimilen bé allò que se’ls ensenya a l’escola pot ser ocasionat per altres causes, ja siguin biològiques, des de problemes d’audició a dificultats visuals, o emocionals, com el divorci dels progenitors. El doctor Jordi Catalán Balaguer ha ofert aquest dijous a la tarda la conferència ‘Aprofundint en el cervell infantil. Per què jo no puc aprendre bé?’, que ha omplert la sala d’actes d’Andbank. Unes 150 persones, la majoria mestres i pares amb fills, han escoltat amb atenció les explicacions de l’especialista en desenvolupament infantil. L’optometrista Rosa Payán ha acompanyat el doctor en la xerrada.

El metge ha recomanat abordar les possibles casuístiques que fan que la canalla tingui dificultats a l’escola. Catalán ha insistit que actualment s’atribueix TDAH a gairebé tot, quan hi ha altres possibilitats, com la lateralitat; és a dir, un infant dretà que escriu amb l’esquerra; problemes d’oïda o de vista no detectats; naixements prematurs o de principis d’any; nens i nenes adoptats que necessiten adaptació; o infants molt imaginatius i somiadors que no estan atents; nens moguts perquè tenen cucs o pell atòpica o, simplement, canalla que no està quieta perquè està mal educada. La part emocional també hi té molt a veure, com una situació de tensió a casa.

Per tot això, abans de diagnosticar TDAH i receptar medicació, el doctor Catalán aconsella descartar qualsevol possible causa que generi el dèficit d’atenció. En aquest paper són claus els mestres, ja que són ells qui detecten l’evolució de l’aprenentatge de cada infant. El circuit lògic és que el mestre avisi els progenitors i aquests portin el nen o nena al pediatra, que el derivarà als especialistes necessaris per descartar qualsevol causa abans de diagnsoticar TDAH.

ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada