Un experiment amb resultats d’alçada per als alumnes d’Encamp

experiment-encamp-1Aquest curs ha estat especial per a mig centenar d´alumnes de ciències de segona ensenyança de l´escola andorrana d´Encamp. El temari d´un bon grapat d´assignatures ha girat al voltant d´un projecte insòlit que ha donat uns resultats excel·lents: enviar una sonda meteorològica a 24.000 metres d´altura per estudiar les dades registrades. Un experiment científic que ha aportat imatges inèdites d´Andorra des de l´aire, del perfil de la Terra i, fins i tot, de Venus.

A final de curs, 50 estudiants de matèries científiques optatives de l’escola andorrana de segona ensenyança d´Encamp van llançar la sonda estratosfèrica sobre la qual havien estat treballant tot l´any. L´objectiu científic, al marge de dur a terme diferents anàlisis físiques i biològiques, era captar imatges inèdites del país des de l´aire. Però l´experiment va anar molt més enllà, com expliquen entusiasmats els protagonistes.

L´aparell fabricat pels estudiants va captar imatges increïbles de l’atmosfera, la curvatura de la Terra, el Pirineu o Venus… Un vol històric d´una hora i mitja que va acabar quan la sonda va aterrar en un bosc prop de Tuixén. Una dotzena d´alumnes, guiats pel GPS, van anar amb autobús a recuperar-la.

Resultats a banda, el projecte ha servit per vertebrar el curs al voltant de l´experiment i per motivar els estudiants en matèries com les d´àmbit científic, que sovint es consideren massa teòriques i avorrides. La resposta ha estat immillorable.

El vessant pedagògic ha estat tot un èxit. Per això, els nois s´han guanyat un excel·lent a la nota final.