Un estudiant descobreix 21 nous líquens a Andorra

liquensUn estudiant andorrà realitza un estudi que permet sumar al catàleg dels líquens d’Andorra 21 espècies noves. Aquest avenç representa una actualització rellevant del catàleg de líquens d’Andorra que s’eleva fins a 382 espècies i recupera l’interès per un grup biològic sobre el que no s’havia treballat des dels anys noranta.

La revista Hàbitats de l’antic Centre de Biodiversitat de l’IEA va publicar l’any 2000 l’últim catàleg dels líquens d’Andorra. Juntament amb estudis anteriors el nombre de líquens classificats al Principat ascendia aleshores a 361 espècies.

Des de llavors no s’havia treballat més en aquest camp de biodiversitat fins que el present any 2014, l’estudiant andorrà Alexis Rossell dins el marc del seus estudis de Ciències Ambientals a la Universitat de Barcelona, ha pogut identificar 21 espècies noves que no s’havien classificat anteriorment. Això eleva el catàleg dels líquens d’Andorra a un total de 382 espècies.

L’estudi de Rossell, titulat “Distribució altitudinal dels líquens terrícoles als prats alpins de Tristaina i l’Estanyó (Andorra)” va més enllà i busca relacionar les espècies identificades (75 a Tristaina i 84 a l’Estanyó) amb l’altitud a la que poden créixer. Aconsegueix ressaltar 9 espècies fàcilment identificables sobre el terreny com a bioindicadores d’una altitud.

Els líquens són organismes vius molt especials, ja que estan constituïts per la simbiosi entre un fong i una alga que viuen en equilibri en un mateix cos. El fong s’ocupa de donar a l’alga el suport i la humitat permanent que aquesta necessita, així com determinats minerals, i l’alga fa la fotosíntesis per, a través de l’energia del sol i el CO2 de l’aire, produir nutrients pel fong. Els líquens que més criden l’atenció són aquells que creixen sobre roques a l’alta muntanya donant-los un color groc viu, o altres que formen unes barbes blanques als arbres del Principat. Els líquens terrícoles creixen directament sobre el sòl, i són els que s’han tractat principalment en aquest estudi.

L’estudi complert es podrà consultar on-line des de la pàgina web del CENMA, a l’apartat de Línies de recerca/ Biodiversitat. Podeu sol·licitar més informació o contactar amb l’estudiant que ha fet aquesta recerca, posant-vos en contacte amb el CENMA per correu electrònic a cenma@iea.ad o per telèfon al (+376) 742 630 demanant per Clara Pladevall.

TOTES LES NOTÍCIES