Un espectacle al Consell General repassa les reivindicacions femenines

El Consell General s’ha afegit als actes de commemoració del Dia Internacional de la Dona Treballadora amb un espectacle que s’ha centrat en les reivindicacions de les dones a través de la història. L’actuació ha anat a càrrec de la comanyia de teatre And-danda-ra i de l’Andorra Gospel Cor, que han posat veu i música a les reclamacions històriques de les dones. L’acte ha arrencat amb un parlament del síndic general, Vicenç Mateu, que ha recordat l’alta representació femenina en el Consell General de la passada legislatura. A l’acte hi han assistit, entre altres, els ministres de Salut, Carles Álvarez Marfany; el d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot; la de Medi Ambient, Agricultura  i Sostenibilitat, Sílvia Calvó i la de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, a més de la subsíndica, Mònica Bonell i diferents consellers generals.

La missió permanent d’Andorra a les Nacions Unides participa en la celebració del Dia Internacional de la Dona

La missió permanent d’Andorra a les Nacions Unides, ha participat en l’acte convocat i organitzat per UNWomen que ha servit per recordar els principis que han de regir en aquests moments el projecte dels Objectius de Desenvolupament Sostenible per a l’any 2030. El secretari general, Sr. Ban Ki-Moon, el president de l’Assemblea General, Sr. Mogens Lykkketoff, la directora executiva d’UNWomen, Sra. Phumzile Mlambo-Ngcuka entre altres oradors, com la Sra. Cristina Gallach.

Considerat el tema des d’una perspectiva universal, s’han produït avenços importants per aconseguir la igualtat de gènere en molts països, mercès a l’actuació i pressió de moltes dones, i també de molts homes, que han llançat projectes per aconseguir la igualtat i l’emancipació de les dones. Governs, el sector privat i la societat civil han d’anar plegats ja que són les forces que poden seguir en aquesta tendència de canvi.

Tanmateix, els problemes continuen essent estructurals i molt importants en molts països en què les dones encara no tenen els drets que les lleis, tan sovint, els reconeixen. Simbòlicament, s’ha recordat una de les víctimes més recents de la violència contra les dones, la Sra. Berta Cáceres, activista d’Hondures. Com a testimonis personals de la lluita de les dones, la Sra. Monica Singh ha explicat la seva experiència personal com a supervivent d’un atac de violència masclista, atacada amb àcid, i com ha de deixat de ser víctima per lluitar per les dones. El futur de les dones està en les mans dels joves, una actriu de 13 anys va demanar què podia fer per les dones a UNWomen i ha explicat la seva experiència.

El president de l’Assemblea General ha afirmat que la revolució més gran que s’està produint és l’empoderament de la dona, però que és el moment d’actuar després de molt temps de parlar sobre la igualtat de gènere. No hi ha cap país que hagi acomplert la igualtat de les dones, ha constatat el president de la Comissió de la CEDAW, l’ambaixador de Brasil Antonio Patriota, i per això cal encara treballar implicant tots els sectors. La vicepresidenta executiva, Sra. Tara Nathan, de l’empresa Master Card ha fet una reflexió sobre el rol del sector privat per afavorir l’empoderament de les dones i els seus projectes, ja que les empreses tenen “capital sostenible”, imprescindible per avançar en la igualtat de drets, alhora que s’ha referit als seus projectes per desenvolupar la implicació de les noies en els estudis de tecnologia i per donar importància als seus talents.

Durant l’acte han actuat diversos grups musicals i la soprano Renée Fleming ha obsequiat amb una peça musical totes les dones.

Text. Redacció/ANA Foto. ANA