Un especialista en l’UE considera que Andorra sortirà beneficiada de l’acord d’associació

El director del Real Instituto Elcano, Charles Powell, ha estat el protagonista de la tercera conferència del cicle ‘Diàlegs europeus a Andorra’, que duia per títol ‘Trenta anys d’Espanya en la Unió Europea: una mirada enrere i endavant’. El Real Instituto Elcano és un dels principals ’thinks Tanks’ a Espanya i Powell n’és el director des de l’any 2012. Llicenciat i Doctor en Història per la Universitat d’Oxford ha estudiat el procés de construcció europea des d’una anàlisi comparada. Enmig del procés de negociació de l’acord d’Associació d’Andorra amb la UE, Powel valora que la d’Andorra serà “una negociació complexa però que els beneficis seran superiors a les dificultats”

El Director de l’Instituto Elcano ha volgut recordar que els ciutadans andorrans han decidit que “volen un altre tipus de relació amb la UE” emmarcant l’acord d’Unió Duanera del 1990 com un marc “superat que farà que la propera fase sigui incorporar-se al mercat únic europeu”. Powell ha volgut recordar l’acord d’adhesió que Espanya va tancar l’any 1985 i li va permetre ingressar a la Unió l’any següent, però destacant que un acord d’associació com el que planteja Andorra “és molt diferent d’un acord d’adhesió”. 

Finalment, Powell ha aconsellat als negociadors andorrans la importància que “es tingui una bona idea sobre què és la Unió Europea, quin tipus d’organització és, com funciona,… i no fer-se tampoc il·lusions excessives sobre què pot suposar aquest acord”.

La conferència ha tingut lloc a la sala d’actes de l’ambaixada espanyola, i ha comptat amb la participació de l’ambaixador Manuel Montobbio, el síndic general Vicenç Mateu, i ha comptat amb la presència de diversos membres del Govern. 

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.