Així seran els euros andorrans

El concurs del disseny de les monedes d’euro andorranes ha tingut com a guanyadors un dissenyador professional i dos d’amateurs. Les monedes d’1 euro portaran el disseny de Jordi Puy, amb una imatge de la Casa de la Vall completa; el disseny de les monedes de 50 cèntims, 20 cèntims i 10 cèntims l’ha guanyat l’empresa Moles Disseny, amb una imatge de l’església de Santa Coloma i el fresc del Pantocràtor; i finalment el disseny de les monedes de 5, 2 i 1 cèntims l’ha fet un estudiant universitari, Ruben da Silva Carpio, i hi apareixen un isard i un ocell. El proper pas és que la Unió Europea validi els dissenys i que els gravadors facin les proves de cada moneda. Un cop es tinguin, les monedes s’encunyaran a Espanya i França i al llarg dels mesos de novembre i desembre es distribuiran per poder-les posar en circulació l’1 de gener del 2014.

El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha presentat, aquest dijous els dissenys guanyadors del concurs per a les monedes d’euro. Finalment, han estat dos dissenyadors amateurs i un professional els que han guanyat els premis de 2.000 euros per cada disseny.

Les monedes de dos euros no s’han tret a concurs perquè portaran l’escut d’Andorra. Les monedes d’un euro havien de portar una imatge de la Casa de la Vall, i el jurat va triarla proposta de Jordi Puy. És una imatge de l’edifici complet en lloc d’haver triat alguna proposta de detalls, ja que segons Cinca, els ha semblat més adequat que sigui una imatge que es pugui reconèixer més fàcilment.

El disseny de les monedes de 50, 20 i 10 cèntims s’ha adjudicat a l’empresa professional Moles Disseny, i és una imatge de l’església de Santa Coloma amb un fresc del Pantocràtor d’aquesta església.

Finalment, un estudiant universitari ha estat el guanyador del disseny de les monedes de 5, 2 i 1 cèntim, que havien d’estar centrades en la flora o la fauna del Principat. L’artista ha triat una imatge d’un isard i un ocell.

euros-1Un cop publicats els guanyadors del concurs, el proper pas és que la Unió Europea valori els dissenys per veure si són fàcilment reproduïbles a les monedes i que les cases de gravació facin les proves. Durant els mesos de setembre, octubre i novembre es farà la producció dels 2,5 milions d’euros en monedes, i al llarg del novembre i desembre es distribuiran per poder-les posar en circulació l’1 de gener del 2014.

La voluntat és que el gruix d’aquesta producció sigui per a l’ús i no per al col·leccionisme, i per aquest motiu s’hauran d’establir mecanismes de distribució perquè les monedes puguin arribar a tothom. És a dir, que tal com ha indicat Cinca, és probable que s’intentin repartir a través de totes les entitats bancàries i no només al Departament de Tributs del Govern, per exemple.

Tot i així, sí que hi haurà algunes monedes que quedin més per a la conservació, i des del mateix Govern pot ser que es facin estoigs per donar com a regal a les visites institucionals.

Respecte al fet que els dissenyadors manifestessin el seu desacord amb que s’obrís el concurs a tota la població i no limitar-lo als professionals, Cinca s’hi ha mostrat molt respectuós. Ha indicat que ‘en cap cas s’ha volgut menystenir-los’, i que tampoc vol dir que això hagi de ser un precedent per a futurs concursos, però que en ser un element especial i únic s’ha volgut obrir al conjunt de la ciutadania.