Un concert ple de contrastos, una exposició i visites per a infants, al festival Orgue&nd

Una  exposició que mostra el procés de construcció de l’orgue de l’església de Sant Iscle i Santa Victòria de la Massana, que aquest any celebra el desè aniversari; el concert de Susana García titulat ‘Contrastos’ i que tindrà lloc a la mateixa església massanenca aquest dimecres a la nit i la proposta perquè els infants coneguin l’orgue són les pròximes propostes previstes en el marc del XVIII Festival Internacional Orgue&nd. L’exposició es pot veure des d’aquest mateix dimarts a l’oficina de turisme de la Massana i aquesta mateixa tarda i aquest dimecres al matí tindran lloc les propostes pedagògiques en què els infants podran conèixer l’orgue de Sant Esteve, d’Andorra la Vella, i el de la Massana. Quant al concert de García, ella mateixa l’ha definit com un elogi a “la diferència” buscant els contrastos entre les músiques del sud i del nord i entre les més clàssiques i les contemporànies.

El XVIIIè Festival internacional Orgue&nd encara aquesta setmana la recta final i ho fa carregat de propostes. Les pròximes seran un concert ple de contrastos que oferirà aquest dimecres l’organista Susana García. Ho farà a l’orgue de l’església de Sant Iscle i Santa Victòria de la Massana que precisament celebra deu anys de vida i, per aquest motiu, aquest mateix dimarts al matí s’ha inaugurat una mostra a l’oficina de turisme de la Massana en què es pot veure el procés de construcció d’aquest instrument. A més, aquest mateix dimarts a la tarda i dimecres al matí els més petits podran conèixer de prop els orgues de Sant Esteve d’Andorra la Vella i el de la Massana.

Pel que fa al concert, que porta per títol ‘Contrastos’, García ha remarcat que vol ser un elogi de la “diferència” i, per aquest motiu, es podran escoltar tant músiques del nord com del sud i també de les més clàssiques a la música contemporània. La intèrpret ha remarcat que “un concert és com un gran banquet” en què cal oferir al públic diversitat, ja que si sempre es menja el mateix, pot arribar a ser avorrit. Així, per exemple durant els 55 minuts que durarà el concert hi haurà l’estrena de l’obra d’una artista mallorquina, Carme Fernández, ‘Souvenir’, de John Cage, per anar també a compositors clàssics d’Alemanya com Dietrich Buxtehude i tornar al sud d’Europa amb ‘Baile de seises’ de Domingo Arquimbau, entre d’altres. La cita serà a les 21.30 hores i el director artístic del festival, Ignacio Ribas, recomana al públic que sigui puntual, ja que l’aforament, de 120 persones, es pot omplir de seguida.

Pel que fa a l’exposició que s’ha inaugurat aquest dimarts al matí a l’oficina de turisme de la Massana, la consellera de Cultura, Igualtat i Participació Ciutadana massanenca, Jael Pozo, ha remarcat el fet que permet veure tot el procés de construcció “des del minut zero”. Pozo ha afegit, també, que s’hagi recuperat les propostes pedagògiques que aquest dimarts a la tarda i dimecres al matí es duran a terme en el marc del festival. Així, ha posat en relleu que, en el cas de la Massana, els infants podran “conèixer l’orgue i explicar-ho a les seves cases” i això també servirà de prèvia per al concert de la nit. A més a més, ha posat en relleu que es treballa per, de cara a l’any que ve, oferir “noves propostes” per difondre aquest instrument. Ribas també ha emfasitzat el fet que aquesta mostra de 50 fotografies permet fer un “seguiment fotogràfic des de la primera fusta” a l’orgue final i ha afegit que esperen que es pugui veure en altres indrets.

A banda de les propostes presentades aquest dimarts Ribas ha recordat que encara queda una setmana plena d’activitats. Així, dijous es projectarà, a Sant Esteve d’Andorra la Vella, la pel·lícula ‘La terra de tots’, amb l’acompanyament a l’orgue de Lukas Grimm, a les 21.30 hores. I ja dissabte tindrà lloc el concert d’orgue i corn alpí a l’església de Sant Pere Màrtir d’Escaldes-Engordany, també a les 21.30 hores. Prèviament, el mateix matí es podrà conèixer l’orgue d’aquesta església. Aquest dijous també hi haurà una conferència sobre Vicente Blasco Ibáñez a l’ambaixada d’Espanya i durant tota la setmana, als matins, es pot gaudir d’una activitat per conèixer el centre històric d’Andorra la Vella i gaudir d’un petit concert a Sant Esteve.

ANA