Prop d’un centenar de persones vinculades als 22 països que integren la Federació Iberoamericana de l’Ombudsman, a través del Consell rector de la FIO, estan treballant avui per tal d’elaborar el que – si és aprovada demà en assemblea- serà coneguda com la “Declaración de Andorra”, un document amb propostes que volen impulsar solucions al problema de l’accés a una vivenda digna.

La sessió ha començat aquest matí a Andorra la Vella amb la presència de diverses autoritats del país i una nodrida representació dels Ombudsman d’iberoamèrica.

Un vídeo muntatge innovador, obra de Toni Gibert, amb vídeos d’Èric Rossell, música de Lluís Casahuga i l’actuació d’Ivan Caro amb el flabiol i el tamborí tradicionals, ha donat la benvinguda als prop de cent representants de les defensories participants en el XXIII Congrés i Assemblea General de la Federació Iberoamericana de l’Ombudsman.

La Presidenta de la FIO, Iris Míriam Ruiz, ha agraït la bona acollida del país, i ha exhortat els polítics i participants en el congrés a no tancar els ulls davant la realitat que colpeja milers de persones arreu del món, que diàriament veuen vulnerats els seus drets.

El Raonador del Ciutadà d’Andorra, Marc Vila, ha ofert un breu resum tant de la situació dels drets humans a Andorra, com de l’actual investigació que la institució impulsa a l’entorn de l’accés a la vivenda de lloguer a Andorra.

Finalment, ha estat el Ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, qui ha destacat que els propers dos anys,  Andorra serà la capital d’Iberoamèrica, així com la tasca que s’impulsa a nivell social des del ministeri que encapçala.

L’ex-director executiu d’Habitat, Joan Clos, ha estat el primer en obrir la jornada de treball.  Una sessió centrada en el dret a l’accés a una vivenda digna. Segons Clos, la realitat delata que el mercat no regula l’accés a la vivenda. Afegeix que calen polítiques públiques que gestionin les situacions específiques de cada país. Segons les seves paraules, quan el problema afecta poca gent, cal mirar de resoldre la casuística d’aquest col·lectiu. Però -afegeix- que quan el problema és global, són les lleis el que cal canviar.

En el cas andorrà, Clos, ha volgut apuntar a solucions creatives, i ha proposat, a mode d’exemple de solució creativa-  que davant la manca de sol al país, es podrien mirar d’establir convenis amb els països veïns, per tal de repoblar zones deshabitades, tant a l’Alt Urgell com a l’Arieja.

La primera taula rodona, ha tractat el rol dels Ombudsman davant els assentaments humans irregulars. La situació de les persones sense llar i la dotació de vivendes alternatives. Una sessió que ha comptat amb les aportacions de les defensories d’Andalusia, Paraguai i Brasil.

Durant el dia, s’han succeït les diverses sessions de treball que han culminat a quarts de sis de la tarda amb la conferència de clausura oferta pel filòsof Javier de Lucas, a l’entorn del dret de la vivenda en el marc dels Objectius pel Desenvolupament Sostenible per l’any 2030.

Aquest vespre, els integrants de les diferents defensories han visitat la seu del Consell general.

Demà tindrà lloc l’Assemblea General de la FIO, en la qual es plantejaran els propòsits i recomanacions recollides en la “Declaración de Andorra” a l’espera de ser validades pels assistents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada