Un centenar de professionals expliquen les seves feines als alumnes del Lyceé

El tercer Fòrum dels Oficis, organitzat pel Lycée Comte de Foix, s’ha celebrat aquest dijous al Prat del Roure i ha aplegat prop d’un centenar de professionals de diferents àmbits que han explicat les seves feines a més de 250 alumnes. Es tracta d’una primera presa de contacte amb el món professional que fan els alumnes de 3ème curs i que ‘serveix per començar a orientar-los sobre el seu futur’, ha dit la secretària de secundària del Lycée, Juliette Tello. Aquesta tasca segueix amb els professors un cop a l’escola, que s’encarreguen d’avaluar els coneixements que han adquirit en aquesta trobada amb els professionals. En l’acte hi han participat professionals de diferents àmbits, com el periodisme, els cossos de seguretat, la medicina, les finances, l’esport i el lleure, entre altres.

Enguany el Fòrum dels oficis del Lycée ha batut rècord d’assistència pel que fa al nombre de professionals que hi participen. Prop d’un centenar de persones de diferents empreses d’àmbits molt variats s’han reunit a la sala del Prat del Roure per explicar quina és la seva feina de primera mà. La tasca del Lycée no acaba aquí, ja que tal com ha remarcat Tello, els professors treballen abans, durant i després amb els alumnes, ja que creuen que és molt important que hi hagi aquesta etapa de reflexió, abans de decidir com volen encaminar el seu futur professional.

Des del Lycée s’han mostrat molt agraïts a tots el professionals, ‘que han dedicat part del seu temps i la seva jornada laboral’. Des del centre donen molta importància a aquesta primera etapa de reflexió dels alumnes, i els inciten a que ‘no només es quedin amb aquelles matèries que d’entrada els agraden més, sinó que volen que siguin curiosos i demanin a altres professionals que potser també fan tasques que els puguin interessar’. És el cas dels arxivers, ‘que han vingut per primer cop i els alumnes els han rebut amb molta expectació, ja que molts no sabien ni de l’existència de la professió’, ha dit Tello. Un fet també destacable és que hi ha pares d’alumnes que han vingut a explicar quina és la seva feina als companys dels seus fills. Com a complement al fòrum, també hi han assistit els alumnes d’hostaleria, que han mostrat quina és la seva feina i han ofert l’esmorzar.

Sobre les professions i els sexes, Tello ha reconegut que cada vegada més els treballs deixen d’especialitzar-se per sexes, i que tant els nois com les noies s’interessen per feines similars. No obstant, segueix havent-hi més interès dels nois per algunes àrees en concret com la justícia (policies o bombers) o els treballs mecànics.

Entre els professionals més demanats es troben els cossos de seguretat, com ara la Policia i els Bombers i també la Duana, que han despertat gran interès entre els alumnes. Pel que fa a la Policia, l’oficial Jordi Boixadé ha dit que les consultes més freqüents tenen relació amb els requisits per accedir al cos, així com els salaris i les tasques que fa un agent de base, què fan quan patrullen, etc. També es mostren interessats per altres funcions dels grups d’intervenció i sobre la promoció interna d’un agent.

Una altra professió que és tot un clàssic d’aquest tipus de trobades és la medicina. La doctora Sílvia Fuentes, que va estudiar la carrera a Tolosa i que exerceix de metge de capçalera, ha reconegut que ‘el que més agrada als joves de la professió és el fet de poder ajudar altres persones’. ‘És una professió totalment vocacional’, ha dit la metgessa, que ha destacat que la pregunta més recurrent és sobre la durada dels estudisi ha afegit que ‘quan diem que són mínim nou anys, es queden molt sorpresos, però també han de pensar en les dificultats afegides com en el cas de França l’ingrés a través de concursos’.

D’altra banda, al mig de la sala hi havia una gran taula de mescles que no passava desapercebuda per cap jove. Joan Codina s’ha encarregat d’explicar quina és la funció d’un tècnic de llum i de so als joves que s’han mostrat interessats per les arts escèniques. La majoria, ha dit, ‘em pregunta per la feina d’un discjòquei, però jo vaig molt més enllà i els explico quina és la tasca d’un tècnic de so, per exemple en una ràdio’. ‘Al final, però, sempre acaben preguntant quan cobro, fet que són conscients dels temps que corren’, ha sentenciat Codina.

liceu-1El món de la neu i els esports de muntanya també ha tingut la seva representació. Xavier Salinas, director de desenvolupament de negoci de Grandvalira, ha estat un dels encarregats d’explicar els joves totes les tasques que es duen a terme en una estació d’esquí. En aquest sentit, Salinas ha explicat que ‘tot i que pugui semblar que la feina de monitor és la més visible, els expliquem que hi ha molta feina darrere com els pisters, les escoles, administració, canons de neu, màrqueting, recursos humans i la comunicació’ i afegeix que ‘al final, la majoria acaben sorpresos de la gran quantitat de professionals que es necessiten per tirar endavant una estació d’esquí.

Sobre la professió de monitor, els expliquen alternatives que poden fer a l’estiu, com fer de guies de muntanya, monitors d’altres esports com la BTT, i la possibilitat de fer doble temporada a altres llocs del món tot i que incideixen en el treball de màrqueting, comunicació i comercial que es fa durant tot l’any.

 

 

TOTES LES NOTÍCIES