Un catedràtic alerta que la proposició de llei sobre l’avortament hauria de ser considerada una reforma constitucional

El catedràtic català de Dret Constitucional Enoch Albertí ha elaborat un informe que alerta que la proposició de llei per despenalitzar l’avortament xoca contra l’article 8 de la Constitució i que per tant s’hauria d’haver plantejat com una reforma constitucional. Així ho va fer constar en acta el secretari de Sindicatura de DA, Carles Ensenyat, aquest dilluns en el moment de l’admissió a tràmit de la proposició de llei. En canvi, els síndics van considerar que hores d’ara no hi ha cap certesa que aquesta iniciativa legislativa suposi una modificació de la Constitució, tal com ha explicat la subsíndica general, Mònica Bonell, que ha afegit que la van admetre a tràmit perquè entenen que en tot cas el debat s’ha de tenir al ple del Consell General. De la seva banda, el secretari del PS, David Rios, defensa que el text és constitucional, i que si algú creu el contrari pot presentar un recurs d’empara al Tribunal Constitucional.

Un informe del catedràtic de Dret Constitucional Enoch Albertí considera que la proposició de llei qualificada de modificació de l’article 108 del Codi penal i d’addició d’un article 108 bis, és en realitat una proposta de reforma constitucional, i que s’hauria d’haver tramitat a iniciativa dels coprínceps, o d’una tercera part dels membres del Consell General, segons han explicat fonts coneixedores de l’informe. Per aquest motiu, Albertí considera que la Sindicatura hauria d’haver revisat la qualificació de la iniciativa a l’hora d’entrar-la a tràmit.

A més, segons les mateixes fonts, Enoch Albertí recorda que el Tribunal Constitucional permet que es presenti un recurs d’empara constitucional contra la resolució d’una no admissió a tràmit per part de Sindicatura. En aquest supòsit, l’informe considera que hi ha bons arguments jurídics per pensar que s’hagués desestimat el recurs d’empara.

El secretari de Sindicatura de DA, Carles Ensenyat, va fer aquest dilluns una constància en acta basant-se en aquest informe, no per oposar-se a la seva admissió a tràmit sinó per alertar que, com que la iniciativa legislativa pot xocar amb l’article 8 de la Constitució, la Sindicatura hauria d’haver analitzat si s’hauria d’haver plantejat com una reforma constitucional.

De la seva banda, la subsíndica general, Mònica Bonell, ha explicat que la Sindicatura no pot interpretar la voluntat de qui presenta la iniciativa, i per tant no pot determinar si l’objectiu és modificar la Constitució, ja que això és competència del TC. Bonell, que ha indicat que la decisió d’admetre-la a tràmit va ser avalada per l’informe del secretari general del Consell General, ha afegit en tot cas aquest debat s’ha de tenir al ple del Consell General.

Finalment, el secretari del PS, David Rios, ha afegit que els socialdemòcrates consideren que la proposició de llei és constitucional, basant-se en les consultes a nivell científic que es van fer el 2005 quan ja van intentar despenalitzar l’avortament. Per tant, considera que aquest és ‘un pal més a les rodes’ dels que s’intentaran posar a la iniciativa legislativa, i ha emplaçat a tothom que consideri la proposta inconstitucional a presentar un recurs d’empara al TC.

TOTES LES NOTÍCIES