Un acte d’iniciació amb una falla tradicional serà la novetat de la nit de Sant Joan a Andorra la Vella

La Cremada de falles que se celebrarà durant la nit de Sant Joan a Andorra la Vella tindrà com a principal novetat un acte d’iniciació, per als joves fallaires que passin de les falles de llum a les de foc, que els permetrà tenir el privilegi de fer rodar una falla tradicional, feta d’escorça de bedoll. Els responsables de la recent constituïda Associació de Fallaires han destacat que no es cremava una falla tradicional des del 1999, i que enguany han volgut recuperar-la en el marc del procés perquè les falles del Pirineu siguin declarades patrimoni immaterial per la Unesco. Una altra de les novetats és l’edició d’un llibret que explica el perquè dels diferents moments i elements de la festa, i la separació que han volgut fer entre la part més propera als orígens, que té lloc pels carrers del Centre Històric, i la part més teatralitzada, a la plaça del Poble.

La nit de Sant Joan a Andorra la Vella tornarà a estar protagonitzada un any més pels fallaires, que enguany han guanyat visibilitat constituint-se en associació i amb l’anunci de la presentació de la candidatura per declarar la festa patrimoni immaterial per la Unesco. N’han donat els detalls aquest dimarts en roda de premsa els responsables de l’entitat, Fidel Solsona, Santi Sánchez, Xavier Burgos, Marta Guilemany i Albert Samarra.

Una de les novetats de la nit serà l’acte d’iniciació que faran els tres o quatre joves que han arribat recentment a l’edat de 16 anys i que ja poden rodar falles de foc. I ho faran per primer cop fent rodar una falla tradicional que prèviament hauran preparat ells mateixos, i que marcarà l’inici de la festa.

La recuperació de la falla tradicional, que no es cremava des del 1999, s’ha fet després que la Unesco els hagi demanat de fer un esforç per recuperar els materials originals de la tradició. Un dels vocals de l’associació, Fidel Solsona, ha indicat que només es pot cremar una falla tradicional perquè sinó seria insostenible, ja que es necessitaria l’escorça de 300 bedolls d’entre 40 i 50 anys. Tot això, ha afegit que estan preparant un projecte per poder dur a terme una cremada tradicional cada diversos anys.

Els fallaires sortiran del barri del Puial a les 11 de la nit del 23 de juny, que recorreran el Centre Històric en direcció a la placeta del Contrapàs, on faran diferents cercles perquè quedi tot l’espai ple de foc. A continuació es dirigiran a la plaça Príncep Benlloch on els joves faran el bateig de foc amb la falla tradicional, i seguidament entraran els fallaires grans fins que, a ritme de batucada, serà el torn dels més experimentats que posaran més ritme. El final de festa, amb la part més teatralitzada i la participació de la figura del boc i de les bruixes, tindrà lloc a la plaça del Poble, on s’encendrà la foguera de Sant Joan.

Durant la festa, es farà un homenatge a Pere Canturri per haver donat l’impuls a l’hora de recuperar la tradició, fa 27 anys. Una altra de les novetats és l’edició d’un llibret amb tota la informació de la festa, amb la intenció que cada any se’n faci un de diferent on es vagi incloent tota la documentació en relació a aquesta tradició que es vagi trobant.