sdadvLa Societat de Drets d’Autor i Drets Veïns (SDADV) ha informat aquest dimarts que els allotjaments turístics i de restauració que s’han negat, de moment, a pagar els drets d’autor per la retransmissió de contingut televisiu són un 5,6% dels 1.065 usuaris totals. La coordinadora de l’entitat, Cristina Puigcercós, ha qualificat la xifra de “residual” i ha informat que en la categoria d’allotjaments ja s’han signat un 71% dels contractes i que en el cas de bars, restaurants i cafeteries de moment hi ha un 38% signat. D’altra banda, la presidenta de l’SDADV, Joana Baygual, ha informat que aquest dimecres s’obre el període per sol·licitar les subvencions culturals que per segon any consecutiu concedirà l’entitat i que corresponen al 10% dels drets recaptats durant el 2012, el 2013 i el 2015. En total, s’atorgaran subvencions per valor de gairebé 13.000 euros.

El 5,6% del total de 1.065 establiments que han de pagar els drets d’autor en funció dels aparells de televisió que disposen s’han negat, de moment, a fer-ho, i la majoria corresponen a la categoria de cafeteries. L’SDADV ha anunciat que ha enviat a tots aquests negocis un primer avís informatiu i si d’aquí quinze dies no obtenen resposta, enviaran un segon avís. Si no s’obté resposta després de quinze dies, l’entitat presentarà una demanda per la via civil.

La previsió de l’SDADV és que aquest 2015 es puguin recaptar un total de 215.066 euros en concepte de drets per retransmissió per cable, 123.158 per part d’Andorra Telecom i la resta del sector HORECA, que inclou allotjaments turístics i de restauració. Els hotels paguen en funció del nombre d’habitacions i d’estrelles, entre 12 i 184 euros mensuals, mentre que els restaurants, bars i cafeteries ho fan en funció dels metres quadrats, i la tarifa oscil·la entre els 10 i els 40 euros mensuals.

D’altra banda, tenint en compte que l’SDADV ha de destinar un 10% de la recaptació a promoció cultural, aquest dimecres s’obrirà la convocatòria de subvencions culturals per a projectes de format audiovisual, que és de moment l’únic dret que es gestiona. La partida ascendeix a 12.081 euros i els projectes, que han de ser de socis de l’entitat, se seleccionaran en funció de la qualitat.

L’objectiu de l’entitat és que a mitjans del 2016 es pugui començar a gestionar els drets musicals, ja que primer cal aconseguir el repertori internacional. Així, caldrà tornar a negociar amb la Unió Hotelera, però han indicat que ja tenen una idea bastant avançada de les tarifes i que la negociació serà més fàcil perquè ja s’ha treballat amb els drets audiovisuals.

Finalment, les responsables de l’SDADV han indicat que de moment tenen una cinquantena de socis però que amb el temps esperen arribar a més creadors.

Text i foto: ANA