Un 20% dels incendis en edificis que atenen els Bombers a Catalunya són per llars de foc

Com ja és habitual, amb el fred, des de Bombers de la Generalitat volem recordar i insistir en la importància dels consells bàsics de prevenció i d’autoprotecció a la població. En aquest sentit també volem posar èmfasi en la importància de netejar, mantenir i fer funcionar correctament les llars de foc per evitar incendis.

Aproximadament un 20% dels incendis que afectes edificis tenen l’origen en  xemeneies o altres sistemes de calefacció.

Fins a 30 de novembre d’enguany, els Bombers ja hem treballat en 4.375 serveis per incendis en edificis. A falta d’un mes per tancar l’any, les xifres oscil·len en la mateixa franja des del 2016.

L’any passat vam tancar l’any amb 4.616 serveis, 167 menys que el 2017 però 119 més que el 2016.

Actuacions Bombers de la Generalitat per incendis en edificis

Any Actuacions
2016 4.497
2017 4.783
2018 4.616
2019

(fins el 30/11)

4.375

La campanya “Seguretat a la Llar” està realitzada i coordinada pel Servei de Prevenció de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS). Els consells preventius s’articulen en diversos àmbits: a la cuina, l’electricitat, els aparells de calefacció i altres aspectes importants com són l’ús d’espelmes i barres d’encens, com actuar al sentir olor de gas i el tabac.

Pel que fa a l’actuació en cas d’incendi, es donen consells per saber quina és la millor manera de procedir per disminuir el risc i augmentar l’autoprotecció. Així mateix, també vol posar especial èmfasi en els consells de seguretat per manipular i fer el manteniment de les llars de foc, ja que aquestes són la raó de molts dels serveis dels Bombers de la Generalitat durant l’hivern.

Protegim-nos amb detectors de fum

Cal recordar que, en cas d’incendi a la llar, el principal perill és el fum i que un incendi en la seva fase inicial pot desenvolupar-se molt ràpidament i afectar tota una habitació o tota la llar. Els detectors de fum són dispositius electrònics que en cas que hi hagi fum a la zona on estan instal·lats emeten una alarma acústica que avisa els ocupants de la llar en una etapa molt inicial de l’incendi, fet que permet a la persona actuar per evitar que es desenvolupi. I, si és necessari, evacuar el pis en condicions segures, tancant totes les portes, i avisar els Bombers el més ràpidament possible.

Divulgació dels consells a la població: Internet, Youtube i Twitter

La DGPEIS disposa d’una pàgina web, interior.gencat.cat/seguretatalallarque continua sent la porta d’entrada dels ciutadans a la prevenció, i el lloc on es poden consultar tots els consells de seguretat i prevenció. A més, aquests consells van sovint acompanyats de vídeos explicatius i pràctics

Així mateix, el compte de twitter dels Bombers de la Generalitat, @bomberscat, és un important canal de difusió dels consells de seguretat. A través del hashtag #seguretatalallar, difonem infografies, un suport visual que recull els consells organitzats per temes: prevenció, actuació, llars de foc, detectors de fum o consells de seguretat a la llar per als infants i clips de vídeo adaptats a les xarxes socials.