voltorEls darrers atacs dels voltors contra bestiar viu, com ara cavalls o vedells, han desfermat novament les queixes dels ramaders d’alta muntanya del Pirineu, que exigeixen una solució urgent. El sector, amb el suport dels respectius Consells Comarcals i del Conselh Generau d’Aran, denuncia que la sobrepoblació d’aus carronyaires als Pallars, l’Alta Ribagorça i Aran ja és innegable, atès l’augment de morts d’animals a mans dels voltors.

Els pagesos adverteixen que les compensacions econòmiques no són la solució i que la seva prioritat és la seguretat dels seus ramats. Així, consideren que aquesta situació es deu a una desproporció entre el nombre de voltors i l’aliment de què disposen. Això fa que, en situacions de necessitat, es llancin contra animals vius.

Tenint en compte que la llei prohibeix caçar voltors, ja que és una espècie protegida, els ramaders demanen que es capturi i traslladi una part dels exemplars a d’altres zones de la península on se’n vulgui fer repoblació. També reclamen més facilitats per poder deixar cadàvers d’animals morts en plena muntanya, cosa que permetria que les aus trobessin aliment més fàcilment. El president del Consell del Pallars Sobirà, Llàtzer Sibís (CiU) ha manifestat al diari Segre que a la Conselleria d’Agricultura aquesta qüestió “se li està anant de les mans”.

UP demana una “alerta cinegètica” per sobrepoblació de senglars

En la mateixa línia, Unió de Pagesos ha demanat solucions a la sobrepoblació de porc fer, pels danys que provoca en els conreus i boscos. Actualment aquest problema afecta especialment les comarques gironines, per la qual cosa aquest dimecres s’ha fet una concentració davant la delegació de la Generalitat a Girona.

UP demana que es declari una “alerta ginegètica” per incrementar les batudes de senglars, atès que en aquest cas sí que n’està permesa la caça. Segons dades de Medi Natural, en algunes comarques s’han comptabilitzat fins a 20 exemplars de senglars per cada 100 hectàrees, quan la densitat establerta pel Departament com a llindar per poder declarar zones d’emergència cinegètica, és de només 8 exemplars per cada 100 hectàrees.

Aquesta situació també esdevé un risc per a la circulació i està provocant accidents de trànsit de manera periòdica per topades amb senglars. El 2013 hi va haver 414 sinistres provocats per animals salvatges, dels quals en 349 hi havia la presència del porc fer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada