UdA: Lectura d’una tesi doctoral sobre l’activitat musical de la Seu d’Urgell del 1767 al 1836

Joan Benavent durant l'exposició de la seva tesi a la Universitat d'Andorra (UdA)
Joan Benavent durant l’exposició de la seva tesi a la Universitat d’Andorra (UdA)

La Universitat d’Andorra (UdA) ha acollit aquest dijous, 27 d’abril, la lectura de la tesi doctoral titulada “La música en el bisbat d’Urgell en 1767-1836 i el seu referent catedralici: els mestratges de Mauricio Espona, Jaime Balius i Bruno Pagueras”, defensada per Joan Benavent i dirigida per Antonio Ezquerro Esteban.

La recerca ha investigat l’activitat musical de la Seu d’Urgell en l’últim terç del segle XVIII i el primer terç del XIX a partir de la tasca dels mestres de capella de la catedral d’Urgell (Mauricio Espona, Jaime Balius i Bruno Pagueras) i de les actuacions de la capella de música, dins i fora del recinte catedralici.

Fruit del treball d’arxiu i del contrast de les dades obtingudes, s’han creat 104 perfils biogràfics dels músics de la capella i s’han documentat els tipus d’esdeveniments en què participaven, com també les connexions que va tenir la capella de música amb diferents ciutats, no només d’àmbit català i espanyol, sinó també amb Tolosa (França) i Soignies (Bèlgica).

L’estudi també ha permès editar setze composicions musicals per tal que puguin ser recuperades en concert, i catalogar dos fons musicals pirinencs (del fons Capitular d’Urgell i del periòdic musical de l’andorrana Maria Rosa d’Areny Jordana) seguint les directrius del RISM (Répertoire International des Sources Musicales).

Joan Benavent, que és professor de música, va estudiar al Conservatori Superior de música Joaquín Rodrigo i és màster en Interpretació de la música antiga per la Universitat Autònoma de Barcelona. El tribunal de tesi ha estat format per Mercè Gisbert (Universitat d’Andorra), Virginia Larraz (Universitat d’Andorra), Josep Borràs (ESMUC), Josep M. Gregori i Cifré (Universitat Autònoma de Barcelona) i Germán Gan Quesada (Universitat Autònoma de Barcelona).

Amb aquesta ja són vint les persones doctorades per la Universitat d’Andorra des que es va posar en marxa el programa de Doctorat el curs 2009-2010.

TOTES LES NOTÍCIES