La  ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha defensat el model de transformació econòmica sostenible d’Andorra davant la 34a Sessió de la Conferència Ministerial de l’Organització Internacional de la Francofonia (OIF) que s’ha celebrat aquest cap de setmana a París, centrada en les noves economies: economia blava i verda – nous motors de creació de riquesa, d’inclusió social i desenvolupament sostenible. Maria Ubach, que ha assistit acompanyada de l’ambaixadora d’Andorra a la República Francesa, Cristina Rodríguez, ha intervingut davant el ple ministerial de la francofonia.

La ministra d’Afers Exteriors s’ha referit al voltant del tema que centra aquesta sessió de treball, exposant els canvis econòmics que el Principat està duent a terme, impulsant un desenvolupament sostenible, respectuós amb l’entorn natural i ajustant-se a les exigències relacionades pel canvi climàtic.

La titular d’Exteriors, ha recordat la recent participació de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, a la a la COP23, on va exposar el compromís d’Andorra per la lluita contra els efectes del canvi climàtic i el projecte de llei de transició energètica. Maria Ubach ha mencionat també que la transformació de l’economia a escala global ha de ser més inclusiva, tot respectant els drets de les persones i promovent a la millora continuada de la qualitat de vida. La ministra d’Afers Exteriors també s’ha referit a la necessitat de preservar un bé natural i essencial com és l’aigua ja sigui a nivell nacional com internacional a través d’ajuts al desenvolupament.

Maria Ubach defensa la participació i la cooperació activa d’Andorra en l’acció de l’OIF
Dins del context de la Conferència Ministerial, la ministra d’Afers Exteriors ha refermat el compromís d’Andorra amb les accions i projectes plantejats per l’Organització Internacional de la Francofonia, per exemple a través de les contribucions voluntàries als programes a favor de la igualtat de gènere i dels joves.

En l’àmbit nacional, Maria Ubach, ha recordat que Andorra ha adoptat el Llibre Blanc per la Igualtat que permetrà la redacció d’una llei global en aquest àmbit, impulsant diverses mesures per promoure la sensibilització de la població. Així mateix, la ministra ha fet referència a la voluntat d’Andorra d’evolucionar jurídicament en l’àmbit de la solidaritat, recordant que el Govern va aprovar, el setembre passat. Finalment, la ministra ha apel·lat als diferents membres de l’organització a posar en marxa una educació de qualitat que transmeti als joves els valors necessaris per a la convivència, el respecte de les diferències, els valors democràtics i dels drets humans com a eina per a prevenir i lluitar en contra els extremismes i la radicalització.

En el marc d’aquesta sessió ministerial, Maria Ubach, ha mantingut reunions bilaterals amb els seus homòlegs de Romania i Bèlgica; el vice-ministre de Bulgària; i el secretari d’Estat d’Afers Europeus i Exteriors de França, Jean-Baptiste Lemoyne. Amb els tres primers, s’ha fet balanç de les relacions bilaterals amb el Principat i la ministra també els ha exposat l’estat actual de la negociació de l’acord d’associació d’Andorra amb la Unió Europea. Amb el secretari d’Estat francès, a més, s’ha posat de relleu la importància del multilateralisme i la cooperació en l’àmbit multilateral entre els dos països, i la cooperació en els àmbits de l’educació i l’esport entre França i Andorra. D’altra banda, Maria Ubach també ha mantingut una trobada amb el seu homòleg del Cap Verd, manifestant ambdós la voluntat de poder desenvolupar les relacions bilaterals entre els dos països.

La 34a Sessió Ministerial de la Francofonia s’ha tancat aquest migdia amb la cerimònia de traspàs de poders de la presidència de la Conferència Ministerial de la Francofonia, amb les intervencions del ministre d’Afers Exteriors de Madagascar i president sortint, i del ministre d’Afers Exteriors d’Armènia, país que rep la presidència i que per tant acollirà la celebració de la 27a Cimera de la Francofonia al 2018.

Foto: SFG

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada