La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha participat al debat general del Fòrum Polític d’Alt Nivell sobre desenvolupament sostenible a l’ECOSOC, a les Nacions Unides. En el seu discurs la ministra ha posat de relleu la necessitat d’incorporar la resiliència a les polítiques de desenvolupament i ha garantit el suport d’Andorra a les Nacions Unides per continuar treballant per l’Agenda 2030, ja que és des del multilateralisme que es pot donar solució als problemes globals.

En el marc de la presentació del primer informe nacional voluntari d’Andorra sobre els objectius de desenvolupament sostenible, que va tenir lloc ahir, la ministra també ha participat en el debat general del Fòrum Polític d’Alt Nivell.

Ubach ha recordat que han passat tres anys des de la implementació de l’Agenda 2030 i que des d’aleshores s’han començat a constatar els avenços en favor del desenvolupament sostenible. No obstant això, ha reconegut que hi ha algunes fragilitats que posen en risc el desenvolupament dels països. En aquest sentit, ha destacat la necessitat d’incorporar en les polítiques de desenvolupament les capacitats d’adaptació i reacció davant els reptes, la resiliència.

La ministra ha parlat així del cas concret d’Andorra, que amb prop de 80.000 habitants acull anualment 8 milions de turismes, cosa que posa a prova la sostenibilitat del seu desenvolupament. Així, ha indicat algunes de les mesures que s’han aplicat per fer-hi front, com les inversions en energies renovables i les accions decidides per al foment de l’eficiència energètica.
D’altra banda, Ubach ha fet èmfasi sobre la necessitat que s’impliqui tota la societat en el desenvolupament sostenible, i per això a posat de relleu els esforços que es fan per sensibilitzar la població amb l’objectiu de canviar els hàbits de la societat i d’inculcar les bones pràctiques des de la infància, a les escoles. Per això ha refermat l’aposta del Govern per una educació de qualitat, i ha detallat les bases del sistema educatiu andorrà, amb un sistema d’aprenentatge per competències, basat en el respecte, la inclusió, els drets humans, l’acceptació de la diversitat i la cultura de la pau. Així, ha considerat que “l’educació en la ciutadania democràtica disposa les bases sòlides per a una societat resilient”.

Després de la seva participació al debat general, la ministra també ha pogut compartir una trobada amb el president de l’Assemblea General, Miroslav Lajcák, amb qui han intercanviat sobre la bona cooperació entre Andorra i les Nacions Unides.

Bilaterals amb Espanya i Hondures
En el marc de la participació al segment ministerial del Fòrum Polític d’Alt Nivell sobre desenvolupament sostenible, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, també s’ha reunit amb l’ambaixador i viceministre d’Afers Exteriors de la República d’Hondures, José Isaïas Barahoma. En la reunió han tractat de qüestions d’interès comú en l’àmbit multilateral i Andorra ha comentat la seva candidatura per acollir la cimera iberoamericana al 2020.

D’altra banda, la ministra tindrà ocasió de reunir-se amb el ministre d’Afers Exteriors d’Espanya, Josep Borrell. Aquesta serà la primera trobada dels dos ministres i servirà per posar damunt la taula les qüestions d’interès per als dos països i per tancar la futura visita del ministre espanyol a Andorra, prevista per al 3 i 4 d’octubre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada