sindicats-librals

Els sindicats de funcionaris han continuat aquest dimecres la seva ronda de contactes amb els partits polítics, en aquest cas amb els Liberals d’Andorra, per transmetre’ls les seves inquietuds i reclamacions. El portaveu de la Plataforma de Funcionaris, Gabriel Ubach, ha considerat que el Govern els fa servir com a ‘moneda de canvi’ per ‘quedar bé’ amb el Bisbat i ‘relaxar el clima de tensió’ generat amb temes com l’avortament o el matrimoni homosexual. Aquest és el motiu pel qual creu que l’Executiu ha inclòs dins del projecte de llei qualificada de regulació del pla de pensions de la funció pública els treballadors de les escoles confessionals. Els Liberals, per la seva part, mantenen que la llei és ‘un nyap’ i que vol servir per ‘blindar els interessos’ de les asseguradores i les noves contractacions. A més, han indicat que cal fer un ‘estudi global de les necessitats reals de l’administració general’ abans de posicionar-se sobre els canvis que s’haurien de fer.

Els funcionaris volen ‘deixar clara la seva postura’ i aposten per una solució ‘pactada’ i ‘consensuada’ que no perjudiqui ni al Govern ni als treballadors de l’administració pública. Així ho ha tornat a manifestar el portaveu de la Plataforma de Funcionaris, Gabriel Ubach, després de la trobada amb els representants de Liberals d’Andorra aquest dimecres.

Afirmen que aniran fins on calgui, però intentaran negociar fins que s’entri el text sobre les pensions dels funcionaris al Consell General per recórrer a la Batllia o fer les accions que pertoquin. Amb tot, apunten que l’esborrany actual respon als ‘compromisos del Govern amb no sé qui’, ha manifestat Ubach, i que si no es canvien ‘articles substancials’ de l’esborrany, ‘la confrontació està servida’.

La reunió d’aquest dimecres amb els Liberals s’emmarca en el fet que en les properes eleccions ‘el panorama pot canviar’, ha assenyalat el portaveu de la Plataforma i no volen ‘tancar la porta a ningú’.

Mantenen que cal abordar la problemàtica en una modificació de la Llei de la Funció Pública i no entenen que es pugui vincular a la implementació de l’IRPF ni tampoc als interessos del Bisbat, com afirmen que succeeix amb la inclusió de les escoles confessionals, els professionals de l’Escola Sant Ermengol, l’UdA o l’EENS Meritxell.

Segons Ubach, aquests nous empleats afectats no suposen un volum important però ‘no entenem per què es fa’. La voluntat manifestada és que ‘tots els treballadors d’Andorra tinguessin millors condicions que les d’avui en dia’ però consideren que es fa aquesta aportació com a ‘moneda de canvi’ per ‘relaxar el clima de tensió’ generat entre el Govern i el Bisbat per la regulació de l’avortament o el matrimoni homosexual.

De la seva banda, els Liberals han destacat la voluntat dels sindicats d’aportar solucions i han criticat la ‘capacitat gairebé infinita del Govern de continuar sorprenent-nos’.

El secretari general del partit, Ferran Costa, ha insistit que la llei és ‘un nyap’ i que presenta indicis d’inconstitucionalitat. A més, ha considerat que ‘blinda’ els interessos de les asseguradores i les noves contractacions.

Els Liberals estan treballant en l’elaboració del seu programa electoral però han assegurat que abans d’abordar les jubilacions dels funcionaris s’ha de fer un ‘estudi global’ de les necessitats del país en l’àmbit de l’administració general.

Reclamacions del sindicat penitenciari

El tresorer del Sindicat Penitenciari d’Andorra, Sergi Teixeira, ha aprofitat la trobada per indicar que rebutjaran el text i s’afegiran a totes les reivindicacions dels sindicats de l’administració pública. De la mà de la resta de sindicats, ha manifestat, ‘anirem a la Batllia o on sigui’.

Els penitenciaris mantenen que un dels atractius de la seva feina es basa en les condicions de jubilació que els permetien prejubilar-se als 55 anys després de 25 anys de treball amb un 60% del darrer salari. Una condició, ha dit Teixeira, que perden amb el projecte de llei.

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada