Troben una costella de titanosaure de més de dos metres a la conca de Tremp

Les campanyes anuals d’excavacions paleontològiques al Pallars Jussà, a la zona compresa entre Isona i Tremp, han permès trobar una costella cervical completa de titanosaure de més de dos metres de longitud al nou jaciment de les Gavarres. La troballa forma part dels projectes de recerca sobre els dinosaures que van poblar la regió fins fa uns 65 milions d’anys.

Segons els investigadors, la costella estava adossada a la part inferior de les vèrtebres cervicals d’aquests dinosaures de coll llarg, dels quals se n’ha trobat restes fòssils d’ossos, petjades i ous al mateix jaciment. La longitud de la costella cervical, apunten els experts, dóna una idea de les grans dimensions que tenia el coll del titanosaure. Aquest fet, combinat amb l’ulna que s’ha trobat del mateix individu (un os de l’avantbraç), permet pensar als investigadors que l’animal devia fer més de 20 metres de longitud.

Els grups de recerca segueixen trobant any rere any nous vestigis de la important presència que van tenir els dinosaures al sud de l’Alt Pirineu. De fet, la zona al límit entre l’Alt Urgell i el Pallars Jussà -principalment els municipis de Coll de Nargó i d’Isona i Conca Dellà- és considerada una de les més importants d’Europa en aquest àmbit i conté les restes d’ous de dinosaure més importants d’Europa i de les més rellevants del món.