Investigadors del Grup Aargosaurus-IUCA, de la Universitat de Saragossa, han liderat una investigació, juntament amb membres de la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Institut Català de Palentologia, que ha permès descobrir al Pirineu petjades dels darrers dinosaures que van viure a Europa.

Es tracta d’empremtes d’hadrosàurids, que van habitar-hi fa 65,5 milions d’anys. S’han trobat a Arén (Osca) i a Isona, al Pallars Jussà. El registre fòssil de dinosaures poc abans de la seva extinció, fa 65 milions d’anys, és escàs i circumscrit a pocs llocs del món; ara un d’ells és als Pirineus.

El grup, format per investigadors de la Universitat de Saragossa, la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), porta dècades estudiant aquests darrers dinosaures. A la recent publicació de la revista ‘PlosOne’ ha demostrat com els populars dinosaures de ‘bec d’ànec’ van viure els darrers milers d’anys del Cretaci a la zona.

L’estudi s’ha fet a partir de les seves petjades, ja que són una evidència de vida. Malgrat tot, és complicat relacionar les petjades amb una espècie concreta i també és molt difícil trobar les petjades al costat del dinosaure que les va deixar, però els investigadors tenen diverses hipòtesis. Així, a la mateixa formació geològica on s’han trobat les petjades s’han descrit els dinosaures hadrosàurids ‘Arenysaurus’ a Arén (Osca) i ‘Parahabdodon’, a Isona (Pallars Jussà). Segons els investigadors, “són, sens dubte, dos bons candidats que podrien haver deixat les seves petjades al fang de fa 65,5 milions d’anys, en el que avui és conegut com els Pirineus”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada