El Consell de Ministres ha aprovat, aquest dimecres, el Programa anual d’actuació del Departament de Tributs i de Fronteres i el Pla de control fiscal de l’any 2018.

Entre les línies principals d’actuació aprovades per aquest any destaca la lluita contra el tràfic il·lícit dels productes del tabac, així com la consolidació de la recaptació executiva i la creació d’una Agència Tributària Nacional.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, i el director general del Departament de tributs i de Fronteres, Albert Hinojosa, han presentat els objectius que s’han fixat per aquest any, i han destacat els esforços que ja s’estan fent i que s’han de mantenir en la lluita contra el contraban de tabac. En aquest sentit, han remarcat la voluntat d’aprofundir en la cooperació amb les autoritats franceses en aquest àmbit.

Entre els objectius que s’ha marcat el Departament per aquest any, Hinojosa ha destacat l’assistència al contribuent. En aquest sentit es vol millorar l’índex de demora en la tramitació d’ajornaments i fraccionaments; es treballarà en la comunicació dels percentatges de retenció sobre les rendes del treball IRPF 2018; en la posada a disposició de les propostes de regularització de les rendes del treball; la resposta a consultes escrites dels obligats tributaris i les cites prèvies per a l’emplenament de la declaració de l’IRPF o per a informació tributària.

Pel que fa al control tributari i duaner, se centrarà en el control físic de la importació i exportació de mercaderies, els expedients de comprovació i els expedients sancionadors tramitats, i en la recerca dels obligats tributaris no censats.

Igualment, el programa d’actuacions preveu accions per a la millora de l’eficiència del Departament, incidint en el període mitjà dels recursos, el tems d’espera, el nombre d’hores de formació, el desenvolupament d’una bústia de suggeriments i la millora del sistema informàtic.

Pel que fa al Pla de Control Fiscal, el ministre ha assenyalat que té com a objectiu prevenir i corregir el frau fiscal i integra les actuacions dels òrgans d’inspecció, gestió tributària, duana i recaptació.

D’una banda, quant a l’IGI es farà un control específic dels sectors que incorporin un valor afegit important i seran objecte d’atenció especial les activitats amb proporció de valor afegit molt inferior a la del sector o amb gran proporció localitzat a l’estranger. A més, s’incidirà en la recerca d’activitats no declarades o submergides, investigant aquelles operacions que es fan al marge del circuit legal.

En relació amb l’Impost sobre la renda dels no residents, un cop han entrat en vigor els convenis de no doble imposició amb França, Espanya, Portugal, Luxemburg, Liechtenstein, Els Emirats Àrabs Units i Malta, durant el 2018 caldrà comprovar que s’apliquen correctament als diferents tipus de rendes.

Pel que fa a l’impost de societats i a l’impost sobre la renda de les persones físiques, es farà un control dels contribuents amb major risc d’incompliment, es controlaran les diferents deduccions i la seva afectació, i es vigilaran les rendes de capital mobiliari i de capital immobiliari.

Així, el pla de comprovació de la gestió tributària preveu la recerca dels obligats tributaris que no presenten declaració, la comprovació de les declaracions presentades, el control de la veracitat de les dades, la comprovació del valor real a l’ITP i a l’IPLV, i la selecció prèvia d’expedients que seran objecte d’inspeccions.

Finalment, pel que fa a la recaptació, es reclamarà el retorn per impagaments i recàrrecs, s’executaran els embargaments de deutes no satisfets en període voluntari i es farà la gestió i el seguiment dels ajornaments i fraccionaments per garantir el cobrament dels deutes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada