martiM.I. Cap de Govern, Antoni Martí

8 de Setembre 2015

És un plaer i un honor poder dirigir-me, un cop més, a la ciutadania andorrana en motiu de la celebració del Dia de Meritxell, patrona d’Andorra. Aquesta és la meva primera salutació com a cap de Govern d’una nova legislatura. Un mandat amb un inici que ha estat marcat per una situació que cap governant ni cap andorrà desitja pel seu país.

El Govern que tinc l’honor d’encapçalar tenia, i té, l’obligació d’afrontar aquesta situació amb sentit d’Estat. Així mateix, les autoritats competents van actuar de forma responsable, reflexionada i ràpida, fent front a un cas sobrevingut i aïllant-lo per preservar la plaça financera andorrana. S’havia de defensar, i aquesta sempre ha estat la nostra prioritat, els interessos dels treballadors, clients i altres col·lectius potencialment afectats.

Ara bé, cal tenir en compte que sense la feina iniciada durant la darrera legislatura, Andorra no hauria pogut reaccionar davant aquesta situació de crisi. Sense la política reformista que hem dut a terme no hauríem tingut marge de maniobra. Això ens demostra, un cop més, que cal seguir en la línia de l’obertura i de l’homologació del nostre sistema econòmic. Hem de caminar cap a un marc europeu que ens ha de permetre beneficiar-nos del mercat interior europeu, un mercat de més de 500 milions d’habitants. Andorra ha d’aconseguir un segell europeu que ens permetrà jugar, en peu d’igualtat, al costat de les grans potències europees. Aquest és un dels principals objectius del Govern, seguir diversificant el model econòmic andorrà. Vull recordar que la diversificació econòmica no significa arraconar els nostres orígens. Al Contrari, cal preservar i potenciar els nostre sectors tradicionals alhora que ens obrim a nous horitzons de mercat.

Fa tot just quatre anys, en la meva primera salutació del Dia de Meritxell, explicava una situació totalment diversa i afirmava, contundentment, que Andorra havia esgotat el seu model de creixement. Avui, després de quatre anys d’intensa feina, que hem de seguir consolidant de cara al futur, hem començat a revertir la situació. Andorra està duent a terme una petita revolució amb la implementació d’un nou model econòmic. Havíem de ser valents i afrontar la situació, no podíem seguir ajornant el problema. En aquest sentit, vull aprofitar aquesta salutació per agrair el gran esforç que han fet el conjunt de la ciutadania en els moments més complicats. Sense aquest sacrifici de les famílies, treballadors, empresaris, empleats del sector públic, entre altres, Andorra hauria fet trontollar el seu futur. Sempre he defensat que governem pel futur dels nostres fills, ells han de trobar una Andorra que els hi proporcioni com a mínim les mateixes oportunitats que va tenir la meva generació en el seu moment.

Avui podem dir que estem en el bon camí. Com ja he dit en més d’una ocasió, els esforços d’avui son els avenços de demà. Hem de seguir caminat amb perseverança en la mateixa línia. Una camí que segurament serà qüestionat pels darrers esdeveniments, però no l’hem d’abandonar mai. Aquesta és el compromís del Govern d’Andorra, encarar el futur amb transparència i cooperació internacional. Sempre hem estat, i seguirem sent, un Govern honest amb els ciutadans.

És per això, que vull recordar que Andorra ha de continuar desenvolupant la seva reforma a altres nivells. Unes reformes indispensables per poder garantir la viabilitat del nostre model de país. Aquestes reformes passen per seguir impulsant un nou model energètic per construir un país autònom, una Andorra que no depengui de la compra d’energia forana. Hem de seguir implementant nous sectors de creixement econòmic, dins del marc de l’obertura econòmica. Les reformes internes també seran cabdals per poder garantir la viabilitat de l’Estat andorrà. En aquest sentit,  haurem replantejar certs aspectes de la seguretat social per garantir el futur de les pensions. Sense deixar de banda, que cal continuar treballant en la definició de les transferències i competències comunals partint del principi de solidaritat institucional.

El Dia de Meritxell és sinònim de germanor, retrobament i tradició. Uns símbols que s’han sabut transmetre en un nou santuari des dels anys setanta. Aquest és l’esperit que ha personificar Andorra. Germanor per poder seguir units en aquest camí tenint sempre en compte quines son les nostres tradicions, sabent d’on venim i quines son les nostres especificitats. Però cal mirar endavant, cap a un futur que de ben segur modernitzarà el nostre model d’Estat per fer una Andorra més forta, una Andorra oberta al món.

Mirant cap a nous horitzons i sempre tenint confiança amb Andorra, deixeu-me desitjar-vos un feliç Dia de Meritxell. 

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada