Tretze estudiants de medicina participen en les estades d’orientació del SAAS, que tindran continuïtat

Un  total de tretze estudiants de medicina estan participant aquest estiu en les estades d’orientació professional del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) amb les quals des de la parapública es vol mantenir contacte amb aquests estudiants, orientar-los sobre les especialitats que tenen més sortides laborals al país i alhora, es pretén que els joves puguin veure com funciona el model sanitari andorrà i quines “especialitats els convé més o les que més els agrada”, tal com ha comentat el director assistencial del SAAS, Joan Martínez Benazet. Segons Martínez aquesta és la primera vegada que es duu a terme aquesta experiència i es van contactar 27 estudiants de medicina, amb els quals es vol continuar mantenint el contacte en el futur, ja que aquesta iniciativa tindrà continuïtat no només per a estades formatives sinó també per a metges residents. La voluntat és poder tenir “una plantilla orgànica ben nodrida” ja que tal com ha explicat Martínez, ara com ara hi ha molts metges que tenen entre 55 i 65 anys. El director assistencial del SAAS ha recordat les dificultats per trobar especialistes i ha concretat que otorinolaringologia ja compta amb els efectius necessaris i que a la tardor s’espera poder incorporar un ginecòleg. També es buscaran especialistes en medicina intensiva.

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha organitzat aquest estiu, per primera vegada, unes estades d’orientació professional per a estudiants de medicina. Va contactar 27 joves i al final han estat tretze els futurs metges que hi han pres part, en estades que van entre una i sis setmanes i que els permet conèixer de prop les diferents unitats assistencials del SAAS i també com funciona el model sanitari del país.

El director assistencial del SAAS, Joan Martínez Benazet, ha posat en relleu que aquesta iniciativa pretén establir un contacte amb aquests estudiants, orientar-los sobre les especialitats que tenen més sortides laborals al país i alhora, que els joves puguin veure com funciona el model sanitari andorrà i quines “especialitats els convé més o les que més els agrada”. D’aquesta manera, ha defensat aquest “recolzament” a aquests alumnes de medicina que en el futur hauria de servir per cobrir la plantilla orgànica del SAAS, per tenir-la “ben nodrida”, ja que ara com ara hi ha molts metges que tenen entre 55 i 65 anys. A més a més, Martínez ha recordat les dificultats que té el SAAS per trobar especialistes.

Aquest projecte de les estades orientatives té la voluntat de tenir continuïtat els anys següents i, a més, es vol ampliar als metges residents. En aquest sentit, per exemple, el director assistencial del SAAS ha explicat que un alumne de medicina els ha contactat perquè vol fer traumatologia i li han aconsellat que s’especialitzi en ortopèdia.

Fiona Pallarés, Carlota Badia i Natàlia Visa són tres estudiants que han pres part en aquestes estades, que han valorat molt positivament. Pallarés, que estudia tercer, destaca que per a ella ha estat “molt interessant” l’oportunitat de veure a la pràctica allò que estudia a la universitat. Ha afegit que és “important” que es compti amb els estudiants que cursen els seus estudis fora del país i que per al SAAS també pot ser interessant per cobrir la mancança en certes places. Badia ha qualificat l’experiència de “molt enriquidora” i que els especialistes de les unitats on han estat hagin estat “molt” per ells. De la seva banda, Visa creu que aquestes estades li serviran per orientar la seva carrera cap a les branques que més li poden interessar i ha afegit que quan acabi la carrera li agradaria tornar a Andorra. El director assistencial del SAAS ha remarcat “l’entusiasme” dels estudiants i ha conclòs que més estaments del país haurien de “pensar en els estudiants” que estan a fora, ja que s’estan formant “per enriquir” el país.

Mancances
Quant a les mancances en les diferents unitats, Martínez ha manifestat que a otorinolaringologia ja estarien cobertes les necessitats després d’haver aconseguit contractar un especialista, amb la reincorporació d’un altre i un tercer que treballarà per compte propi. Quant a ginecologia, on manca un professional, s’ha tornat a convocar el concurs i sembla que ara com ara ja hi hauria especialistes interessats, amb la qual cosa aquesta tardor aquesta àrea també comptaria amb els metges necessaris. De manera paral·lela, es treballarà per reforçar l’àrea de medicina intensiva. El director assistencial del SAAS ha manifestat que no és fàcil que professionals de fora vulguin venir a exercir a Andorra tant per la seva projecció professional al seu país com per exemple perquè Andorra no forma part de la UE. Per això ha defensat la utilitat de les estades formatives que s’estan duent a terme.

Martínez també ha manifestat que s’ha tret un concurs per trobar un professional que vulgui formar els metges en la història clínica compartida. El model que s’implantarà serà, en principi, el que està fent servir el SAAS i, per tant, des de la parapública es treballa a l’espera que la llei que empara aquesta eina, la de drets i deures dels pacients, sigui aprovada pel Consell General. Sembla que seran metges del SAAS, tal com ha destacat Martínez, que ha recordat que tots els metges per compte propi, amb l’excepció de dos o tres, han signat el conveni amb el SAAS i que aquest document els obliga a registrar la seva activitat a aquesta història clínica.

ANA

1 comentari

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES