Tres persones es troben ingressades a l’UCI i una quarta, a planta, a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell per haver ingerit una planta tòxica anomenada tora. 

Segons informa RTVA les quatre persones són de la mateixa família. Dues d’elles, de 64 i 63 anys, es troben en estat molt greu. La tercera persona ingressada a cures intensives té 29 anys i el seu estat no és tan greu. La quarta, ingressada a planta, té 23 anys i es troba sota supervisió mèdica, segons informen fonts hospitalàries. 

La intoxicació s’ha produït aquest dimecres a la tarda. La família es va desplaçar fins a l´hospital i allà va ser ingressada. La tora és la planta més tòxica d’Europa, pròpia de l’alta muntanya que actua sobre el sistema nerviós i el respiratori, i por arribar a produir la mort. Neix al costat dels rius i la seva fulla es pot confondre amb la de l’enciam de font, que sí és comestible.

Una de les plantes més tòxiques d’Europa

La tora blava és considerada la planta més tòxica d’Europa. És així per la presència d’aconitina i pseudoaconitina, que tenen acció cardiotòxica i neurotòxica si se’n fa un mal ús. Aquests dos alcaloides, altament actius, persisteixen després de la dessecació de la planta. La toxicitat de l’acònit és tal que una dosi d’1 mg d’aconitina pot ser letal.

En cas que es produís una ingesta de tora blava, els primers símptomes apareixen al cap de pocs minuts. La primera manifestació és una sensació de cremor als llavis, la llengua i la boca. A continuació es presenta un quadre neurològic característic amb formigueig a les extremitats, cefalees, estat de confusió i trastorns visuals. Tot seguit es produeix una paràlisi progressiva també molt característica. L’acònit és una planta amb un intens neurotropisme i el seu efecte tòxic ocasiona paràlisi dels centres bulbars que es manifesta en quadres de dificultat respiratòria i arrítmies cardíaques (bradicàrdia, taquicàrdia supraventricular i trastorns de la conducció). En aquestes circumstàncies les convulsions són freqüents. La mort pot sobrevenir al cap d’una o dues hores de la ingesta com a conseqüència de les arrítmies o per paràlisi respiratòria causada, de vegades, per un edema pulmonar. El pronòstic és molt greu.

A vegades, però, n’hi ha prou amb el contacte amb la pell per tal que es doni alguna irritació o prurit, ara bé, generalment es tracta de reaccions poc importants.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada