Tres candidatures es beneficiaran dels ajuts a la recerca 2014 en el marc de la CTP

Per vuitè any consecutiu, el Govern d’Andorra, a través del Ministeri d’Educació i Joventut, ha convocat els ajuts de recerca en el marc de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP). Aquests ajuts promouen la col·laboració entre diversos centres de recerca, universitats o empreses dels territoris que formen part de la CTP i que convoquen aquesta modalitat d’ajuts de suport a la recerca.

La CTP promou actuacions per desenvolupar accions comunes en matèria d’investigació pública, i vol fomentar la cooperació d’empreses i actors socioeconòmics amb els centres d’investigació dels diversos territoris en el marc de projectes científics i tecnològics originals.

La Convocatòria d’ajuts CTP 2014, compta amb les següents modalitats:
Modalitat A: ajuts per al desenvolupament i la consolidació de xarxes temàtiques de recerca.
Modalitat B: ajuts de mobilitat d’investigadors.
Modalitat C: ajuts per a projectes d’investigació i desenvolupament tecnològic.

Després d’haver dut a terme el procés d’avaluació de totes les sol·licituds rebudes, s’han seleccionat tres candidatures andorranes per obtenir els ajuts, dos de les quals són per a la creació de xarxes temàtiques d’investigació (Modalitat A) i la tercera és per desenvolupar un projecte de recerca (Modalitat C).

Les dos xarxes temàtiques d’investigació beneficiàries dels ajuts han estat:

·    Modalitat A: “Smart Cooperation in Transportation & Logistics (SMART-TRANS)”. Sol·licitant: Fundació Privada Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra (OBSA). Import total concedit: 5.000 euros.
Els objectius de la xarxa són:
1. Diagnòstic i exposició de les principals preocupacions i reptes de futur de la cooperació horitzontal en el transport verd i la logística.
2. Desenvolupament de models teòrics que representin adequadament els problemes reals de transport i logística que afronten les petites i mitjanes empreses (PIME), especialment en regions com els Pirineus, on és de vital importància que els aspectes ambientals siguin considerats.
3. Desenvolupament de nous mètodes matheurístics, metaheurístics i simheurístics per a resoldre eficientment els problemes de transport i logística, considerant la cooperació horitzontal i el medi ambient.
4. La transferència de tecnologia en estreta col·laboració entre els grups de recerca i les empreses, ja sigui en la forma de contractes de negocis, desenvolupament conjunt de doctorats industrials, o a través de la participació en projectes europeus Horizon 2020.

·    Modalitat A: “Anàlisi regional del risc d’esllavissades als Pirineus (PyrMove).” Sol·licitant: Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA). Import total concedit: 6.000 euros.
Els objectius que descriuen la candidatura són:
1. Intercanviar el coneixement sobre les grans esllavissades als Pirineus que tenen les diferents entitats dels tres països representats. Es prepararà un inventari de grans esllavissades als Pirineus Central i Oriental. Aquest és el primer pas necessari per tal de conèixer els factors geològics, geomorfològics i climàtics que condicionen la localització d’aquests moviments de vessant.  
2. Comparar els mètodes utilitzats per a l’anàlisi de la susceptibilitat d’esllavissades i la perillositat en els tres països. Es crearà un document sintètic que presenti els mètodes de treball existents. Aquesta és una fita prèvia a una harmonització transfronterera.  
3. Prospectar i presentar projectes internacionals comuns i divulgació dels resultats de la xarxa.

El projecte seleccionat ha estat:

·    Modalitat C: “Potencial d’aprofitament del recurs solar en cobertes d’edificis del Pirineu.” Sol·licitant: Fundació Privada Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra (OBSA). Import total concedit: 16.000 euros.
El principal objectiu del projecte és caracteritzar el potencial d’aprofitament del recurs solar en les cobertes d’edificis del Pirineu. Es considerarà tant el potencial de l’energia fotovoltaica com el de la solar tèrmica. A diferència d’altres zones geogràfiques, la disponibilitat d’aquest recurs en zones de muntanya és molt heterogènia essent altament influenciada per la topografia i la variabilitat arquitectònica. Per aquest motiu, s’avaluarà el potencial d’aquest recurs en valls amb tipologies diferents, comparant també perfils de generació i consum. En el decurs del projecte es crearà una plataforma online amb un SIG mostrant la distribució de la capacitat d’aprofitament d’aquest recurs en les zones d’estudi. Aquesta eina també permetrà classificar les cobertes en funció de la seva rendibilitat econòmica, considerant entre d’altres, la variabilitat legislativa de les diferents zones del Pirineu. També servirà per generar escenaris de polítiques energètiques i el seu impacte ambiental.

L’import global concedit en aquesta convocatòria és de 27.000 euros.

TOTES LES NOTÍCIES