Trenta centímetres

Portada del llibre infantil Trenta centímetres
Portada del llibre infantil Trenta centímetres

Títol: Trenta centímetres
Escriptor/a: Mercedes Olivet
Il·lustrador/a: Jordi Solano
Editorial: Edebé
Pàgines: 220
Edat: A partir d’11 anys

Malgrat el que pugui semblar per la introducció d’aquesta crítica, l’autora ha estat capaç de ponderar l’aparició del tema principal fent sorgir amb molta força les relacions d’amistat pròpies de l’etapa en què viuen els seus protagonistes: la preadolescència.

Tot comença quan a en Marc Barrantes li encarreguen fer un treball sobre el nanisme o acondroplàsia juntament amb la Fani i la Susi, dues companyes que creuen estar molt més dotades per als estudis que el protagonista. A ell li toca entrevistar algú que hagi nascut amb aquest trastorn genètic, mentre les seves companyes fan el treball més planer i fàcil de recerca bibliogràfica. Sortosament, malgrat que sembli difícil, en Marc troba un noi, en Damià, de la seva edat, que pateix acondroplàsia, i hi estableix una bona amistat. A poc a poc, malgrat la singularitat física d’en Damià, la relació entre tots dos s’enforteix i passa a ser l’autèntic pilar de la trama. I és que, com bé diu en Marc al final del llibre, «el Damià és gran, molt gran». 

L’autora ha estat capaç de tramar una bona novel·la, plena d’humanisme, sobre un tema del qual s’ha parlat poc, i aquest és un element a tenir molt en compte de cara a la seva valoració, però a més ha demostrat ofici tot agafant el toro per les banyes i, sense ocultar la temàtica de l’acondroplàsia –que molt probablement fou la guspira que va encendre la història–, ha teixit una bella història sobre l’amistat.

Especialment remarcables són, així mateix, les il·lustracions de Jordi Solano, que malgrat ser molt limitades en quantitat demostren que l’autor ha entès que no només hi són per a lluir sinó que aporten més que decoren. 

 

Joan Portell / Clijcat / Faristol

TOTES LES NOTÍCIES