Tremp acull les primeres Jornades d’història i estudis del paisatge al Pallars Jussà

tremp

L’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, juntament amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i l’Ajuntament de Tremp, coorganitzen les primeres Jornades d’història i estudis del paisatge.

Les sessions de debat tindran lloc els propers dies 18 i 19 d’abril a Tremp, i serviran per recuperar i presentar recerques, fetes en èpoques diferents, sobre l’evolució històrica de l’ocupació del territori pirinenc, en especial del Pallars, des de la prehistòria fins a l’actualitat.
 
L’objectiu de la trobada és donar a conèixer els estudis de paisatge històric de les comarques pirinenques, abundants però poc coneguts fora del món científic, així com debatre la relació entre el paisatge i la realitat territorial. Els debats pretenen també (concretar com vincular) establir vincles entre el paisatge i (amb) les estratègies de desenvolupament territorial.
 
Entre els temes que s’exposaran al llarg d’aquests dies hi haurà els següents:
 
·         L’anàlisi dels paisatges rurals i urbans des d’un punt de vista geogràfic.
·         Paisatge, història i organització del territori
·         Cova de les Llenes: glaceres, cavitats i humans
·         Paisatges efímers
·         La dona en el món rural
·         Paisatge i propietat
·         L’organització del paisatge rural des de les ciutats i viles baixmedievals
 
Deu anys de la Llei del paisatge
 
El paisatge és a Catalunya una disciplina de creixent interès social i territorial que, arran de l’aprovació, ara fa tot just deu anys, de la Llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge ha originat diversos instruments d’intervenció. Així, el Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, impulsa els catàlegs de paisatge, les directrius de paisatge i apadrina la redacció de les Cartes del Paisatge.
 
Deu anys després de l’aprovació de la Llei, s’han aprovat 6 dels 7 catàlegs previstos i s’està ultimant la redacció del de les Comarques Centrals. Aquest treball permet obtenir el primer mapa dels 135 paisatges de Catalunya, que fa palesa la seva gran diversitat i riquesa, de les més elevades del continent europeu.
 
Les directrius del paisatge són les determinacions que, basant-se en els catàlegs de paisatge, precisen i incorporen normativament les propostes d’objectius de qualitat paisatgística, criteris i accions en els plans territorials parcials o en els plans directors territorials que elabora el Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES). El DTES elabora les directrius del paisatge, amb l’assessorament de l’Observatori del Paisatge.
 
Finalment,les cartes del Paisatge són documents de concertació, consensuats amb les entitats del territori, als quals s’adhereixen voluntàriament entitats, institucions i particulars. Tenen com a objectiu la protecció, ordenació, millora i valoració dels paisatges que abasten i recullen tant compromisos col·lectius com individuals. S’han signat les de l’Alt Penedès (2004), el Berguedà (2007), la vall de Camprodon (2009),  l’Alt Empordà (2010) i el Priorat (2012).
 

TOTES LES NOTÍCIES