Treballs forestals per a la prevenció d’incendis al Parc Natural del Cadí-Moixeró

Tècnics del Parc Natural del Cadí-Moixeró han realitzat diversos treballs silvícoles durant el primer trimestre d’aquest any, emmarcats en el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals del parc. S’han recuperat àrees de pastures i preparat pistes forestals en els anomenats Punts Estratègics de Gestió (PEG), claus en la prevenció i extinció d’incendis forestals. Els objectius de les actuacions realitzades són millorar els hàbitats d’espais oberts que afavoreixen determinades espècies de flora i fauna, incrementar la resistència a la propagació dels focs forestals i afavorir l’accés dels grans herbívors salvatges i domèstics, que ajudaran a mantenir aquestes àrees obertes.

Les actuacions han estat impulsades per l’Obra Social “la Caixa”, i realitzades en col·laboració amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, l’Entitat Municipal Descentralitzada de Josa de Cadí i l’Ajuntament de Castellar de n’Hug.

La importància dels punts estratègics

Els PEG, per les seves característiques orogràfiques, són indrets clau per a la propagació d’un gran incendi forestal d’un sector a l’altre del parc natural de manera que mantenir aquests punts sota unes determinades condicions de vegetació pot aconseguir aturar un incendi forestal o disminuir-ne molt la virulència. A més, aquestes condicions de vegetació fan que es tracti de punts segurs per als bombers que treballen en l’extinció del foc.

Al PEG de Josa de Cadí (Josa i Tuixent – Alt Urgell), s’han recuperat 10 hectàrees de pastura i s’han delimitat una pista forestal com a franja d’accessibilitat i una àrea estratègica al Coll de Jovell. En paral·lel s’ha acordat amb els propietaris del ramat de cabra de llet i de la formatgeria del Serrat Gros el trasllat d’un ramat a Josa de Cadí perquè pasturi a tota la zona recuperada. A més de fomentar la pastura aquesta actuació permet mantenir els hàbitats d’espais oberts, que són escassos en el parc i d’una biodiversitat destacada.

Impuls social

Al Punt Estratègic de Gestió (PEG) de Meranges (Castellar de n’Hug – Berguedà), s’ha delimitat una pista forestal com a franja d’accessibilitat, tres àrees estratègiques i s’ha estassat una àrea de seguretat al perímetre de la bassa d’aigua.

Els treballs els ha realitzat la Fundació Integra Pirineus de La Seu d’Urgell (Alt Urgell) i estan emmarcats en el conveni anual de l’Obra Social “la Caixa” i el Departament de Territori i Sostenibilitat. L’objectiu de la Fundació és fer sostenible el seu projecte empresarial que es fonamenta bàsicament en tres pilars: ambiental, a partir de l’ús energètic de la biomassa; desenvolupament rural, amb la gestió forestal sostenible; i de prevenció d’incendis forestals i socials, creant llocs de treball per a persones en situació de risc d’exclusió social, especialment amb discapacitat psíquica o malaltia mental.

TOTES LES NOTÍCIES