Trastoy torna satisfet de la seva fita i amb nous projectes relacionats amb la muntanya

Domènec Trastoy ha fet una primera valoració de l’Expedició Everest aquest dimarts, i ha repassat les dades més importants de la seva fita a l’Everest. Trastoy ha explicat l’ascensió final i l’atac al cim i ha valorat molt positivament tot el transcurs de l’expedició. Tot i que no ha avançat cap detall sobre el seu futur i les pròximes cites esportives que té previstes, sí que ha assegurat que li agradaria organitzar una expedició andorrana a un vuit mil que sigui menys conegut i que estigui menys saturat, i també ha reconegut que està rebent propostes per fer altres cims, tot i que de moment estarà un temps sense fer cap expedició de gran envergadura. Tot i així, ha afirmat que ‘s’hi passaria tot l’any a la muntanya’, però que la seva família ‘no estaria tan contenta com ell’. Trastoy es troba en perfecte estat de salut i va arribar aquest dimarts a Barcelona després de 24 hores de vol des de Kàtmandu, amb escala a Doha.

L’Expedició Everest es va iniciar el passat 4 d’abril, quan Domènec Trastoy va sortir d’Andorra per assolir una fita molt important per a ell: ser el primer andorrà en coronar el cim del món. I així ha estat, el passat 22 de maig, Trastoy coronava l’Everest.

Trastoy ha relatat que, un cop al cim, l’únic pensament que tenia era que ‘no canviaria aquella sensació per tot l’or del món’. ‘Van ser sensacions úniques i demà hi tornaria a marxar, sense cap dubte, a fer un altre cim’. A més, també ha reconegut que un cop al cim, es concentren molt per poder fer fotografies i vídeos i així deixar testimoniatge de la fita. Aquest material gràfic és el que s’ha de presentar perquè es rebi el certificat d’haver pujat al cim.

Entre tots els entrebancs amb els quals es va trobar, ha destacat el fet que se li va congelar un ull fent l’últim ascens, i que estava una mica preocupat.

Sobre la utilització d’oxigen l’alpinista andorrà ha dit que ell es va deixar guiar per Carlos Pauner, l’alpinista espanyol que va fer l’ascens amb ell i que ja ha fet més de dotze cims per sobre dels vuit mil. ‘Pauner va dir que ell, tal com estaven les condicions, no pujava sense oxigen, i jo vaig seguir les seves recomanacions’, ha relatat. Amb tot, ha volgut treure ferro a l’assumpte i a les crítiques que s’han sentit aquests dies en relació al tema. Tot i així, ha dit que no abandona la idea de fer el cim de l’Everest sense oxigen, però per un altre costat ‘que és més fàcil, ja que entre els camps hi ha menys distància i l’aclimatació és diferent’.

El seguiment del blog així com els canals de comunicació dels quals disposava han assolit xifres rècord de participació: així el blog va rebre més de 7.000 visites durant els mes i mig de l’expedició i la pàgina de Facebook de l’entitat, des d’on s’anava informant dels passos de l’alpinista va registrar més de 22.000 interaccions només en referència a l’última etapa, quan va coronar el cim. Aquesta actualització dels mitjans s’ha pogut fer gràcies a les trucades telefòniques que podia fer amb un telèfon per satèl·lit i des d’Andorra amb el seu cosí, en Ramon Díaz.

TOTES LES NOTÍCIES