Trastoy comença l’ascensió a l’Everest diumenge i espera assolir el cim de l’Everest el dia 22 o 23

L’Expedició liderada per l’alpinista andorrà Domènec Trastoy, iniciarà diumenge 19 de maig l’ascensió al cim de l’Everest, aprofitant la previsió meteorològica d’una finestra de bon temps suficient per assolir la fita. L’atac al cim està previst dur-lo a terme en uns cinc dies en total. Trastoy afronta l’atac final al cim amb bones condicions físiques després d’haver dut a terme tres fases d’aclimatació i d’haver ascendit fins als 7.600 metres d’altura.

La planificació de l’Expedició a l’Everest preveu anar del camp base al camp 2 el diumenge 19 de maig; del camp 2 al camp 3, el 20 de maig; del camp 3 al camp 4, el 21 de maig; i la nit del 21 al 22 sortir del camp 4 cap al cim. El dia 22 es preveu tornar cap al camp 4, i el dia 23, descendir fins al camp 2 o el camp base.

Les dures condicions meteorològiques han obligat l’Expedició a canviar les previsions en diverses ocasions i a esperar el millor moment per gaudir d’òptimes condicions per a la consecució dels objectius. Tratoy explica que ‘a més de 8.000 metres, el vent és el causant de la majoria d’accidents, com congelacions i hipotèrmies, ja que la sensació tèrmica es veu multiplicada per aquest factor. La temperatura també intervé, però en menor grau si tenim controlat el vent’, i afegeix que ‘també hem de mirar les precipitacions, ja que un núvol que ens tapi la visibilitat si, a més, es combina amb vent, pot acabar en una situació com la que vaig viure el 2011 o la que va causar la tragèdia del 1996 a l’Everest’.

Un altre dels factors que intervindran en l’èxit de la fita és el número de persones que faran l’atac a cim aquell mateix dia. Segons explica Domènec Trastoy ‘fa uns anys que les grans expedicions es posen d’acord per no coincidir totes en un mateix intent i no col·lapsar la muntanya’. Paral·lelament, per a més seguretat, aquest any s’ha instal·lat una segona corda de baixada amb una ruta alternativa a l’esglaó de Hillary, l’últim tram de dificultat alta a pocs metres del cim i que, pel fet d’estar a 8.700 metres, és extremadament lent de superar. Trastoy destaca que ‘aquest punt ocasionava cada any cues i esperes desesperants. Sembla ser que aquest any no es repetiran aquelles imatges o, com a mínim, no tan exagerades’.

TOTES LES NOTÍCIES