Tradició i innovació de la cuina de muntanya, a la tercera edició de Gastropirineus

L’Hotel Berga Park és l’escenari, aquest dilluns i dimarts, de la tercera edició de Gastropirineus, el fòrum de cuina que dóna a conèixer la qualitat de la cuina feta a totes les comarques del Pirineu català. La primera edició es va celebrar l’any 2016 a la Seu d’Urgell; i la segona, la tardor de l’any passat a Alp i Puigcerdà. Ara, l’esdeveniment confirma la seva vocació itinerant i avança dates, atès que en aquesta ocasió es fa just al començament de l’estiu.

Els plats més tradicionals de la comarca amfitriona, el Berguedà, han protagonitzat les primeres sessions. D’aquestes n’ha destacat la intervenció de fins a tres generacions de cuineres d’un dels restaurants més populars de la zona: Els Roures, de Castellar del Riu. També hi han parlat els germans Jordi i Josep Badia, de La Cabana de Berga, que han mostrat als assistents des de com fer el tradicional pa amb xocolata fins a una truita de riu.

Entre els ponents de la primera jornada també hi ha representants de l’Alt Urgell. Al migdia, el xef de Ca l’Amador de Josa de Cadí, Diego Alías, ha ofert cuina en directe amb productes de la DOP Mantega i Formatge de l’Alt Urgell i Cerdanya, juntament amb Quim Romeu, responsable de Neules Artesanes Sant Tirs. I a la tarda, Salvador Trabalón (Hotel El Castell de Ciutat) i Roger de la Torre (Can Boix de Peramola) han presentat la seva “cuina de rebost” del Pirineu.

Prèviament, s’ha presentat cuina amb bolets amb Núria Bonet, de Ca la Núria de Bellver i Puigcerdà, i Marc Nus, del restaurant aranès Era Coquèla. Per completar la jornada, Jordi Tomàs, del Cerdanya Ecoresort de Prullans, ha parlat del vincle entre la gastronomia i el Camí dels Bons Homes, juntament amb Carme Clotet, del Niu Nou de Bagà.

El director de Gastropirineus, Francesc López, ha reivindicat que “el Pirineu és un territori extens i variat”, que pot “posar en valor aquesta riquesa del producte i la seva qualitat”. Prop de 200 professionals del sector participen de la trobada professional, que també compta amb una ‘showcooking’ per als aficionats.

Cuina d’estrelles Michelin amb l’assistència de Quim Torra

Aquest dilluns a la nit, el congrés oferirà un any més el ‘Sopar de les Estrelles’, un àpat cuinat per cinc cuiners amb una estrella Michelin: Francesc Rovira, de la Fonda Xesc (Gombrèn); Oriol Rovira, d’Els Casals (Sagàs); Sergi Fernández i Jaume Sebastian, de l’Estany Clar (Berga), i Jordi Juncà, de Ca l’Enric (la Vall de Bianya). Els acompanyaran en l’elaboració tres xefs d’Andorra: Carles Flinch, de Can Manel; Sergi Vallès, de la cadena Hotansa, i Roger Biosca, de l’Hotel l’Isard. Es preveu que aquest sopar compti amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra.

El programa d’aquest dimarts, d’altra banda, inclourà un dels cuiners més reconeguts de Catalunya: Carles Gaig, del Restaurant Gaig de Barcelona. També hi participarà Pere Arpa, de Ca l’Arpa (Banyoles). Tots dos ostenten actualment una estrella Michelin. Enguany Gastropirineus abasta propostes del Berguedà, l’Alt Urgell, la Cerdanya, l’Aran, el Ripollès, la Garrotxa i, com a novetat, el Bages. També hi ha convidats de la demarcació de Lleida i del Principat d’Andorra. 

Reconeixement a cuineres locals

L’Anna, la Remei i la Remei són les cuineres del Restaurant Els Roures de Castellar del Riu. Filla, mare i neta han protagonitzat la sessió inaugural mostrant als assistents la cuina en directe de tres plats característics del seu establiment: els pèsols negres amb costella de porc i moixerons de temporada, el pa amb vi i sucre, i el pa amb xocolata. Al seu costat, el Jordi i el Josep Badia de La Cabana de Berga han optat per un pollastre de corral i una truita de riu. Durant la demostració, els cuiners han ressaltat que, malgrat que la tècnica és important, ho és més el producte que, en tots els casos, era de l’entorn dels Pirineus. En aquest sentit, López ha remarcat que la Gastropirineus és “un bon aparador per posar en evidència tant el producte com els productors”.

Precisament una de les novetats d’aquesta edició és l’homenatge a la trajectòria professional d’un cuiner del territori. El d’enguany serà per a Dolors Boix, del Restaurant Castell de l’Areny, per la seva contribució a la cuina del Berguedà. L’homenatge es fa en el marc del ja consolidat Sopar amb Estrelles, aquest dilluns

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.