Durant l’estiu sempre parlem de la importància de la hidratació. És fonamental per a donar-li confort a la nostra pell després de prendre el sol o de passar hores submergides en una piscina. A més, si la pell no està perfectament hidratada, no ens protegirà adequadament dels factors mediambientals i correrem sense fre cap a l’aspecte envellit… Un dels ingredients més importants que inclouen totes les cremes hidratants és l’Àcid Hialurònic, però què saps d’ell?

D’entrada et podem confirmar que, en aplicar-ho, l’Àcid Hialurònic és capaç de formar un film invisible, transparent i viscoelàstic sobre la pell, que la manté elàstica i redueix la pèrdua d’aigua transepidèrmica, augmentant de manera indirecta la hidratació.

També et podem assegurar que l’Àcid Hialurònic ajuda a preservar les més importants característiques de la pell sana i jove com l’elasticitat i el to.

Però endinsem-nos més en l’interessant univers de l’Àcid Hialurònic de la mà de Pedro Catalá, doctor en Farmàcia i fundador de Twelve Beauty. Segur que et sorprendrà! I és que, hidratant com a pocs, no hi ha crema o sèrum que es preï que no ho inclogui en les seves fórmules, ni clínica de medicina estètica que no ho tingui entre els seus tractaments. Però no tot el que t’expliquen sobre l’Àcid Hialurònic és cert.

Poca capacitat de penetració

Quan et parlin d’alt o baix pes molecular, desconfia. “Per molt que la comunitat científica s’obstini a reduir la mida de l’Àcid Hialurònic mitjançant tècniques d’hidròlisis per a facilitar així la seva capacitat de penetració, és molt difícil que ho faci”, explica Pedro “Per dos motius: perquè continua sent una molècula molt gran; i per la seva naturalesa hidròfila –soluble en aigua i insoluble en oli- que li dificulta enormement travessar la barrera protectora de la pell formada principalment per lípids –olis-“.

Com més car, més actiu

Com ens descobreix Pedro Catalá, el preu és directament proporcional a la seva qualitat: “En el mercat cosmètic pots comprar Àcid Hialurònic per 180 euros/quilo, o adquirir el que val 3.000 euros/quilo. I com podrà imaginar-se, hi ha una enorme diferència en la qualitat, l’estabilitat, la capacitat de gelificar, l’activitat hidratant i el temps que dura la seva acció hidratant”.

La importància de la seva concentració

Molt d’ull amb la composició del producte. “L’acció cosmètica de l’Àcid Hialurònic depèn de la concentració”, recorda Pedro. “Observem beneficis en concentracions superiors a l’1% o al 2%, mentre que la majoria dels cosmètics que presumeixen de la presència d’Àcid Hialurònic en les seves fórmules, contenen concentracions insignificants, de fet la nostra pell metabolitza quantitats majors al dia”.

L’efecte rebot de l’Àcid Hialurònic en la medicina estètica

Pedro Catalá confessa: “també he comprovat, encara que és una observació meva i de moment no hi ha cap estudi sobre aquest tema, un fenomen del qual ningú parla quan es tracta de l’Àcid Hialurònic en medicina estètica. Com bé se sap, l’àcid hialurònic actua com una esponja perquè és capaç de retenir fins a 1.000 vegades el seu propi pes en aigua. Això fa que la línia d’expressió o l’arruga a la qual se li injecta aparegui més dissimulada. Però al mateix temps en injectar-lo, fa que el solc de l’arruga creixi de grandària, per això quan el seu efecte desapareix, la línia d’expressió és més evident, ja que l’arruga ja no és tan elàstica i li resulta més difícil tornar a la seva posició original”