Després de catorze assajos i mesos de feina, ‘Andorra‘, producció de l’Escena Nacional d’Andorra, s’estrenarà el pròxim 27 de març. Serà la primera vegada que el drama de quatre actes, escrit per Jean Camp, es representi a sobre de l’escenari. “Sabem que teníem la intenció de representar-la al teatre de l’Odeon als anys 30”, va explicar la cap d’àrea d’Arxius i Gestió de Documents de l’Arxiu Nacional, Susanna Vela en la presentació d’ahir, “però per motius que no coneixem no s’arriba a representar”. En canvi, sí que es va emetre l’obra teatral a Ràdio Eiffel, tot i que no es conserva cap còpia perquè en aquella època el material es reciclava a les emissores.

La història, basada en la novel·la ‘Andorra o els homes d’Aram’ de l’escriptora Isabelle Sandy, se situa en l’Andorra de principis del segle XX amb una societat patriarcal en què la família i l’honor és el més important.

Una obra que, per al dramaturg i director artístic, Juanma Casero, s’emmarca en el “‘revenge tragedy'”, que ha definit com un gènere entre el “melodrama més dens” i el punt tràgic on “tot ho tapa l’honor de la família, que és el més important de mantenir”.Tot això, en una lectura dramatitzada que per a Casero es troba “a mig camí del muntatge”.

En el repartiment, 22 actors i actrius amateurs de totes les edats i que s’enfronten a una “caracterització molt fina” amb la que Casero ha volgut fugir d’una “recreació del personatge molt arqueològica de l’època dels anys 30 d’Andorra”.

Pel que fa al text, que serà la primera vegada que es llegeixi en català, s’han obviat algunes de les parts “retallant d’una manera lògica”, ha afirmat Casero, i limitant la història a sis anys. Acompanyant l’actuació hi haurà música en directe, de la mà del grup folk de música de muntanya Daura, format pels músics Pilar Planavila i Ivan Caro.

“És un repartiment extens”, va reconèixer el director artístic de l’ENA Joan Hernández, un punt que “ens anava perfecte per atraure a la gent que tingués ganes d’entrar a l’ENA“, sense tenir en compte els anys d’experiència o l’àmbit artístic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada