El portaveu de la Plataforma de Funcionaris, Joan Torra, ha criticat, aquest dilluns, el fet que el Govern vulgui fer la modificació dels complements de jubilació dels funcionaris a través d’una llei qualificada. Segons Torra aquesta és una manera de ‘blindar-los’ ara que hi ha una majoria absoluta de Demòcrates per Andorra perquè la llei sigui més difícil de modificar en un futur, ja que caldria el vot favorable de la majoria absoluta del Consell General. A més, Torra critica que el Govern va demanar un informe a un catedràtic que ja va alertar que no calia una llei qualificada per a aquesta qüestió.

Després de la reunió de la comissió consultiva d’aquest dilluns, oen què s’ha llliurat als representants dels sindicats el projecte de llei de modificació dels complements de jubilació dels funcionaris, Torra ha fet una primera valoració del text. Segons el portaveu de la Plataforma de Funcionaris, el text ‘no ens ha sorprès, perquè és el que ja ens han anat dient a les reunions’. El que sí que li ha cridat l’atenció és el fet que es tracti d’un projecte de llei qualificada, quan el catedràtic que va assessorar el Govern en aquesta qüestió va dir que es podia legislar amb una llei ordinària.

Segons Torra, el Govern ho fa així aprofitant la configuració actual del Consell General per dificultar que en un futur es pugui modificar la llei si no és amb la majoria absoluta de la cambra.

D’altra banda, pel que fa al contingut del text, Torra ha opinat que ‘se’ns equipara als treballadors del sector privat’. Ha reiterat el descontent dels sindicats pel fet que es limitin les prestacions per jubilacions dels funcionaris al 60% del salari. Els funcionaris faran aportacions del 3% i el Govern d’un altre 3%, i la prestació variarà en funció del rendiment que donin aquestes aportacions, que s’ha calculat en un 3,5%, però aquesta prestació mai podrà superar el 60% del salari. En aquest sentit, Torra lamenta que si la rendibilitat és major, aquests diners es destinaran al fons que hauria d’haver previst el Govern anteriorment, i amb el que haurà de fer front al pagament del que ja han meritat els funcionaris.

Tal com ha informat el portaveu de la Plataforma, a més dels funcionaris, se sumarien a aquest pla de jubilació els treballadors de la Universitat i de les escoles congregacionals. Torra ha criticat que l’argumentació que ha fet servir el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, és que ‘els paga el Govern’, i el sindicalista lamenta que no es tingui aquesta consideració cap als treballadors eventuals de l’Administració que representen una part important d’aquesta i que ‘també els paga el Govern’.

Així, segons Torra la preocupació més gran és que es garanteixi aquest fons del que ja han meritat els funcionaris, que es calcula al voltant dels 280 milions d’euros. Assegura, en canvi, que la qüestió de les prejubilacions no és la seva principal preocupació, i considera que amb les aportacions de la comissió consultiva encara pot ser que es facin canvis en el text.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada