Torra creu que les simulacions no són creïbles i que perdran el 50% de la pensió per jubilació

El recentment escollit president de l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA), Joan Torra, ha valorat aquest diumenge les simulacions enviades pel Govern als sindicats de funcionaris en relació a la reforma de les jubilacions. Segons ha explicat Torra, aquells que es jubilin als 65 anys cobraran més que ara però els que ho facin als 60, com estan obligats a fer-ho els cossos especials, passaran de rebre el 70% del seu salari al 20%. El representant dels Bombers ha considerat que les simulacions ‘no se les creu ningú’ i que els exemples emprats en els documents estan ‘poc adaptats a la realitat’.

Les simulacions sobre les futures pensions per jubilació dels funcionaris apunten que si el sou d’un treballador de l’administració és ara de 36.000 euros a l’any, el 2030 serà d’uns 56.000 euros i amb la jubilació als 65 anys els quedarà més del 70% actual. Les dades, que han estat explicades pel president de l’ABA, ‘no se les creu ningú’, segons ha manifestat Joan Torra, ja que l’aplicació de l’IPC i altres mesures reguladores del sou no estan previstes per llei.

L’aportació dels funcionaris seria del 3% mentre que el Govern hi posaria l’1%, d’aquests ingressos i de la cotització a la CASS s’obtindria la pensió per a la jubilació, però la previsió per a aquells que per les condicions de la seva feina s’han de retirar de la seva ocupació als 60 anys és que rebin el 20% del salari. Amb aquests càlculs, ha apuntat Torra, els cossos especials perdrien el 50% de la pensió per jubilació, ja que no es contempla com a obligatorietat sinó com una opció més, tot i que el Govern ‘no defineix si vol apujar la jubilació dels cossos especials als 65 anys’, ha afegit.

Així, el percentatge que rebrien aquells que es jubilin obligatòriament als 60 anys serà el primer que s’haurà de tractar en les properes reunions, ha reconegut el president de l’ABA. Torra demana d’on treu el Cap de Govern el 62% que va dir que percebrien i ha manifestat que ‘podríem deixar de discutir si els cossos especials arribéssim als 60 anys i cobréssim el 62% del darrer salari’. Encara que perdrien el 8% amb aquesta xifra, la quantitat segueix estant lluny del 20% que apareix a les simulacions, ha criticat.

 

Amb tot, el representant dels Bombers s’ha mostrat obert a negociar i ha posat com a exemple que ‘en comptes d’aportar un 3% podem aportar un 5% i Govern en comptes d’un 1% pot pagar un 10%’.

 

Exemples poc adaptats a la realitat

Malgrat que alguns col·lectius poden veure amb bons ulls les simulacions, els bombers no veuen clar que es proposi un sistema desvinculat de la CASS però les jubilacions que es proposen a les simulacions contenen el percentatge de la cotització, quan aquest depèn dels anys cotitzats, com ha recordat Torra.

 

‘No són exemples que ajudin massa’, ha considerat, com tampoc ho són els tres perfils que s’utilitzen com a referència per fer els càlculs, segons el president de l’ABA, ja que dos d’ells superen els 3.000 euros al mes i l’altre és de menys de 2.000 euros però amb pocs anys cotitzats. Són doncs escenaris ‘poc adaptats a la realitat’, segons Torra.

1 comentari

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES