controlsEl Servei de Policia reprèn els controls preventius d’alcohòlemia entre els mesos de desembre del 2014 i gener del 2015, seguint el pla d’actuació marcat pel Ministeri de Justícia i Interior, a fi de millorar la seguretat viària en general, i reduir el nombre d’accidents provocats pel consum d’alcohol, així com sensibilitzar els conductors del risc que comporta conduir en aquestes condicions.

En aplicació de l’article 125 de la Llei del Codi de Circulació de data 10/06/1999, en el seu apartat d) que dóna potestat a l’autoritat governativa competent per ordenar controls preventius d’alcoholèmia, el Ministre de Justícia i Interior acorda el 21/11/2014 iniciar una campanya preventiva de controls d’alcoholèmia entre els mesos de desembre del 2014 i gener del 2015, en les dates següents:

– De les 19 hores del dia 05 de desembre de 2014 a les 07 hores del dia 11 de gener de 2015. 

La campanya de prevenció i d’informació a l’opinió pública té per objectiu principal disminuir els accidents de trànsit provocats pel consum d’alcohol. Com en d’altres anys s’anuncia aquesta campanya, donat el seu volgut efecte preventiu i dissuasiu. Es tracta doncs d’evitar les conductes de risc que posen en perill als usuaris de la xarxa viària, i augmentar la seguretat dels mateixos.

En aplicació de l’article 124 de la Llei del Codi de Circulació, la franja mínima punible en matèria administrativa es situa per sobre del 0,2 g/l de sang en els conductors professionals i de 0,5 g/l per la resta de conductors. Pel que respecta a la responsabilitat penal, recordar que el vigent Codi Penal (veure article 268) fixa les taxes d’alcoholèmia en un grau superior a 0,5 g/l de sang pels conductors professionals i una taxa superior a 0,8 g/l pels no professionals, i en conseqüència constitueix delicte.

Vist l’esmentat, l’actuació policíaca seguirà els criteris següents en les conduccions sota l’efecte de begudes alcohòliques:

1. Sancionarà per la via administrativa:
– Els conductors professionals amb una taxa d’alcoholèmia de 0,2 g/l a 0,5 g/l.
– Els conductors no professionals amb una taxa d’alcoholèmia de 0,5 g/l a 0,8 g/l.
Per via administrativa, es pot suspendre un permís de conduir per una durada màxima d’un mes, juntament amb una sanció imposada pel Cos de Policia de 150,25 euros (art. 124 del Codi de Circulació).

2. Detindrà:
– Els conductors professionals amb una taxa d’alcoholèmia superior a 0,5 g/l.
– Els conductors no professionals amb una taxa d’alcoholèmia superior a 0,8 g/l.
– Tots els conductors que refusin de sotmetre’s a la prova d’alcoholèmia.
Les conseqüències jurídiques d’aquestes infraccions per la via penal comporten (art. 268 i 269 del Codi Penal):
-Conductors professionals, pena de presó fins a dos anys i privació del permís de conduir fins a quatre anys. El Tribunal pot imposar, a més, la pena d’inhabilitació per a exercici de l’ofici o el càrrec fins a quatre anys.
-Conductors no professionals, pena de presó fins a un anys o arrest, i privació del permís de conduir fins a tres anys.
-Refús sotmetre’s a la prova de control d’alcoholèmia, pena de privació del permís de conduir fins a tres anys, i fins a quatre anys pels conductors professionals.

Text: Servei de Policia

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada