Imatge d’arxiu

L’ós Goiat torna a matar bestiar just després d’acabar la hibernació. El Conselh Generau d’Aran ha constatat aquest diumenge que el polèmic plantígrad ha mort i devorat un poltre que havia nascut pocs dies abans, al municipi d’Arres.

La constatació dels atacs de Goiat és possible gràcies al seguiment dels seus moviments mitjançant un collar amb GPS, del qual es va canviar la bateria la tardor passada. Així, l’equip de medi ambient del Conselh Generau ha pogut precisar que l’atac es va produir aquest diumenge a les 2 de la matinada. Aquest és, segons recorden des del govern aranès, “el primer atac a bestiar que Goiat ha realitzat després de finalitzar el període d’hibernació”, que precisament ha dut a terme a Arres, per la qual cosa ha estat a poca distància d’on ha estat refugiat durant l’hivern.

Davant d’aquesta nova envestida mortal de Goiat contra bestiar equí -amb el qual mostra una especial fixació- s’ha activat la segona fase del Protocol d’Intervenció amb Óssos al Pirineu, que van aprovar aquest any passat totes les administracions implicades en el seguiment (Generalitat de Catalunya, Conselh Generau, governs d’Aragó i Navarra i ministeri espanyol de Transició Ecològica) precisament per marcar la línia a seguir davant d’exemplars conflictius.

Segons aquest protocol, “cal realitzar diverses intervencions de condicionament amb l’exemplar per canviar els seus hàbits”. Això passa per foragitar-lo dels llocs amb presència de bestiar o de persones, mitjançat diferents tècniques entre les quals hi ha l’ús de pirotècnia o bé bales de fogueig.

En cas que enguany Goiat segueixi provocant atacs a bestiar, el Govern s’ha compromès a iniciar els tràmits per expulsar-lo del Pirineu. En aquest sentit, malgrat que els responsables del seu alliberament defensen que encara es pot canviar el seu comportament, els governs locals tant de l’Aran com del Pallars Sobirà ja en reclamen l’extracció des de l’any passat i volen que es faci “com més aviat millor”. Els ramaders pallaresos i el govern de l’Arieja han anat més enllà i els dos anys anteriors han exigit la fi del programa d’introducció d’óssos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada