A Jonas Carpignano al 2010 li van robar un cotxe carregat amb equip cinematogràfic quan estava filmant un curtmetratge a Gioia Tauro (Calàbria). Per recuperar les pertinences li va caldre negociar amb els lladres i el jove cineasta italoamericà va recuperar així el seu cotxe i va descobrir un món. A partir d’aquell dia, durant cinc anys, va estar convivint amb els habitants del barri de la Ciambra, madurant el seu segon llargmetratge amb els integrants de la família Amato, que mai abans havien actuat davant les càmeres.

La història està narrada en primera persona a través dels ulls d’un adolescent de 14 anys que vol demostrar al seu germà gran, Cosimo, que ja és un home en condicions de seguir-li el ritme en les seves incursions delictives. ‘A Ciambra’ és una ficció amb pols documental: Carpignano va aconseguir que els Amato reinterpretessin situacions que, en la seva major part, havien succeït en la realitat donant naturalitat i versemblança a la pel·lícula, reforçades pel gran carisma d’aquest adult prematur anomenat Pio.

El film, produït per Martin Scorsese, mostra amb cruesa la quotidianitat marginal d’aquesta comunitat gitana rodejada d’escombraries, submergida en l’analfabetisme, amb els robatoris i estafes com a ‘modus vivendi’, sempre sota la constant amenaça de les batudes policials i amb la presó com passatge habitual de les seves vides. També es retrata el drama dels refugiats al sud d’Itàlia: si els gitanos estan fora del sistema i són menyspreats pels “italians” (així els anomenen, malgrat que ells també en són), ells també menyspreen als africans, que estan un graó per sota d’ells. La jerarquia de la pobresa. Dins d’aquesta aventura de maduració, Pio serà el pont entre las realitats paral·leles d’ambdues comunitats, arribant a una cruïlla on haurà d’escollir entre un món més ampli o seguir l’ensenyament del seu avi: “Som nosaltres contra tots els altres”.

‘A Ciambra’ va ser guardonada amb el Premi del Públic a la darrera edició del D’A Film Festival de Barcelona i Pio Amato amb el Premi al millor actor al Festival de Cinema Europeu de Sevilla de 2017.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada