marti pintat

El cap de llista de Demòcrates per Andorra, Toni Martí, ha estat reelegit cap de Govern amb els 15 vots a favor dels consellers generals del seu grup parlamentari. Els vuit consellers liberals han donat suport a Josep Pintat, mentre que els consellers del PS i d’SDP s’han abstingut. Durant la part final del debat d’investidura, els temes que han centrat les intervencions han estat la gravetat de la crisi de BPA, la necessitat de disposar d’un full de ruta concret per resoldre la situació, i l’oferiment d’un govern d’unitat a la tardor. Toni Martí, durant la seva intervenció, ha negat rotundament que el Govern conegués les intencions del FinCEN abans de les eleccions generals, i ha assegurat que si ho hagués sabut, no hauria fet una campanya tan intensa.

El darrer tram de rèpliques del debat d’investidura ha estat marcat principalment per la crisi de Banca Privada d’Andorra. Toni Martí ha respost les crítiques –fetes majoritàriament per SDP i PS– assegurant que “de cap de les maneres sabíem res abans de les eleccions” i que si l’INAF no hagués intervingut l’entitat també s’hagués quedat sense corresponsals i, a més, la comunitat internacional els hagués acusat de no fer res, cosa que hagués generat “un problema de contagi evident”. En referència a les acusacions de Pere López assegurant que són el Govern de la banca, Martí ha respost recordant-li que durant el seu mandat com a ministre de Finances “va rebre molts comunicats elogiosos de l’ABA” i que per tant tenia molta complicitat amb la banca. A més, Martí li ha retret que “no hagi trigat ni sis hores en engegar el ventilador i demanar una comissió d’enquesta”, cosa que troba “poc responsable”.

De la seva banda, el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, ha fet una intervenció força alarmista per justificar el seu discurs de “no dir no a Europa, sinó prioritzar i racionalitzar la solució a la crisi de BPA”. Pintat ha assegurat que la llei que es votarà dijous és “senzillament un instrument”, però cal que es calculin exactament quins són els actius amb què compta l’entitat, i que s’estableixin les conseqüències que pot generar l’afer en un full de ruta. El líder liberal creu que tot plegat pot generar “una crisi de magnitud difícilment calculable que tindrà efectes sobre les famílies, els estalviadors, i de retruc a tot el consum i amb un risc sistemàtic”. Pere López també ha reclamat el full de ruta, i alhora ha criticat que Martí i Baró es contradiguin a l’hora de determinar si la crisi és greu o no.

Finalment, Ladislau Baró ha donat la raó als liberals a l’hora d’admetre que la situació es pot complicar, però ha indicat que “no ens hem de paralitzar”, ja que “la complexa situació de BPA no ha de trasbalsar completament l’agenda” perquè “no ha de ser la legislatura BPA”, sinó que es pot simultaniejar la seva resolució amb les negociacions per encarar l’acord d’associació amb la Unió Europea.

Un dels punts que ha aconseguit una major entesa són les propostes fetes pel grup parlamentari liberal de crear un banc central i de formar part del Fons Monetari Internacional, que han estat ben rebudes tant pel líder del PS com pel líder demòcrata. Amb tot, Toni Martí ha dit que, en el cas del banc central caldrà veure com es finança, mentre que l’entrada a l’FMI és una qüestió que s’ha estat reflexionant des que ell estava al PLA.

Finalment, l’oferiment d’un govern de concentració fet per Toni Martí també ha rebut les crítiques dels partits d’esquerres, per la qual cosa Martí s’ha defensat assegurant que “és un oferiment sincer i no oportunista”.

Nou ministres juraran dimecres

Amb l’elecció de Martí com a cap de Govern, aquest dimecres es durà a terme el jurament dels ministres que conformaran el Govern en un primer moment, i que tal com ha afirmat Martí seran nou. Si no hi ha cap canvi de darrera hora, els ministres que prendran possessió del càrrec seran Jordi Cinca, Gilbert Saboya, Xavier Espot, Francesc Camp, Jordi Torres Falcó, Jordi Alcobé, Rosa Ferrer, Sílvia Calvó i Èric Jover.

El que falta per assegurar és quina cartera ocuparà cada un d’ells, ja que després de la sessió d’investidura, encara quedava algun “petit serrell” per concretar.

El cap de Govern ha reconegut que l’afer BPA ha trastocat l’inici de la legislatura i que per tant encara hi ha ministeris que no estan coberts. Aquest dimecres juraran nou ministres, però després de Setmana Santa s’haurà d’acabar de completar el Govern, amb ministeris com Salut, Cultura o Funció Pública, encara per designar.

(Text i foto: ANA)

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada