marti-tolosaEl cap de Govern, Antoni Martí, ha mantingut aquest dimarts a Tolosa una reunió de treball amb el president del Consell Regional Migdia-Pirineus, Martin Malvy. Martí i Malvy s’han felicitat per les excel·lents relacions entre els dos territoris, unes relacions que van molt més lluny de l’àmbit econòmic. El cap de Govern ha fet referència explícita a la llarga tradició d’estudiants que cursen els seus estudis a la regió, i ha quantificat en més de 200 els alumnes del país a França, dels qual 146 a l‘Académie de Toulouse.

Un dels eixos de la reunió ha estat la voluntat expressada per la delegació andorrana de reequilibrar les relacions econòmiques amb França a través de la potenciació dels intercanvis econòmics i turístics. El cap de Govern ha explicat els canvis experimentats per l’economia andorrana, el procés d’obertura a la inversió estrangera i la reforma fiscal, amb una clara voluntat d’afavorir la diversificació econòmica.

Les dues parts han coincidit en que la celebració d’un Dia d’Andorra/Migdia Pirineus a Tolosa, que tindrà lloc la primavera vinent amb la voluntat d’esdevenir una cita anual, pot ser una magnífica plataforma. Un grup de treball s’encarregarà de la preparació d’un programa d’actes que tindrà molt present la potenciació dels tres sectors econòmics: noves tecnologies, educació i salut i benestar. Els organitzadors són conscients que l’èxit d’una iniciativa d’aquestes característiques passa per combinar la participació pública i la privada, amb la presència dels clústers i els principals agents econòmics. També han coincidit en la necessitat d’incrementar els intercanvis turístics i en la possibilitat de promocionar a Andorra els productes de qualitat alimentària de la regió francesa.

La cooperació en l’àmbit de la Comunitat de Treball dels Pirineus ha estat un dels punts de l’ordre del dia. En aquest sentit les dues parts han assolit l’acord de potenciar l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic, un projecte gestat inicialment per la regió de Migdia-Pirineus amb finançament comunitari  i que Andorra impulsa durant la seva presidència. L’objectiu és que la cimera del Canvi Climàtic que se celebrarà a París la tardor del 2015 ajudi a donar visibilitat als Pirineus i als treballs específics que es desenvolupen en aquest àmbit.

També en el marc del programa POCTEFA s’ha acordat treballar conjuntament amb Migdia-Aragó i fer-ho extensible a Aragó i Catalunya per a la realització d’una diagnosi per millorar la seguretat de les carreteres i avaluar el risc d’allaus i esllavissades.

Malvy ha estat acompanyat pel vice-president del Consell Regional Migdia-Pirineus, Marc Carballido, el president de la Comissió de Cultura i membre de missió de cooperació internacional, Michel Perez, el cap de gabinet del president Malvy encarregat de la missió de cooperació internacional, Christophe Bouguemari, el director de Comunicació i Relacions Exteriors, Philippe Joachim, i el president de l’agència de dinamització econòmica, Bernard Plano.

Per part andorrana la delegació ha estat formada també pel secretari general de la CTP, Pere Roquet, la directora d’Afers Bilaterals i Consulars, Cristina Mota, el director de Turisme, Sergi Nadal, i la tècnica d’Afers Bilaterals, Laura Contreras.

Foto: SFG

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada