Segons els cinc elements de la Medicina Tradicional Xinesa es distingeixen cinc tipus de mans diferents. La mà tipus: foc, terra, metall, aigua i fusta. Cadascuna d’elles presenta unes característiques típiques de cada element. Només mirant amb atenció les mans, podrem saber moltes propietats de la persona, la seva constitució, el seu comportament, a quines patologies és més propens, és a dir els seus punts febles. També en què entorn és més feliç, amb que òrgans i vísceres té més relació, etc.

Les mans tipus Foc són mans que tenen dits fins i allargats sent aquests més llargs que la mà, gaudeixen d’una gran flexibilitat articular, amb les ungles bombades com a teules.

Les mans tipus Terra són mans que tenen forma quadrada, palmell ample i “regordeta”. Amb dits gruixuts, amples i relativament curts. Les ungles són quadrades amb lúnula clarament marcada.

Les mans tipus Metall són mans i dits molt allargats. El palmell de la mà és més llarga que els dits. I les ungles són ovalades.

Les mans tipus Aigua són mans proporcionades, regordetes amb una coloració fosca, especialment observable en les articulacions interfalàngiques. Les ungles són planes que en créixer tendeixen a corbar-se cap avall.

Les mans tipus Fusta són mans que tenen forma quadrada i proporcionada, amb els dits i palmells carnosos. Són nombroses i molt marcades les estries o línies tant en els palmells com en els dits. Les ungles són quadrades amb la lúnula clarament definida.

El primer pas és observar ben les nostres mans i la dels quals ens envolten per poder catalogar-les, cal dir que no tenen per que ser mans pures, és a dir, cent per cent solament d’un element, el més habitual és trobar barreges encara que hi hagi un element que sigui el predominant.

A la MTC utilitzen aquesta pràctica per poder ajudar a fer un diagnòstic més concret i eficaç.

Per montseherrera.com / ACPG – Redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada