La Filmoteca de la Generalitat ha engegat una retrospectiva consagrada al director nord-americà Tim Burton durant tot aquest mes de juliol sota l’eloqüent títol de Tim Burton i la tendresa dels monstres. El cicle permetrà veure la seva filmografia complerta així com pel·lícules prèvies que li han servit d’inspiració i cintes d’altres directors afins al món de Tim Burton.

El director Tim Burton nascut a Califòrnia el 1958 es va estrenar en el cinema amb un curtmetratge magistral l’any 1982, Vincent, fet en la tècnica stop-motion i on es retia un homenatge a l’actor de cinema de terror Vincent Price. Més tard li arribaria la celebritat a l’adaptar-se a l’univers de Batman l’any 1989 i després per segona vegada el 1992 amb Batman torna aconseguint atorgar-li un enfocament més fosc al superheroi i recrear una ciutat de Gotham més tenebrosa.

Entremig rodaria un fenomenal títol com Eduardo Manostijeras amb el que seria el seu actor fetitxe Johnny Depp recreant una criatura desvalguda engolida per una petita comunitat. Entre altres cintes celebèrrimes destaquen la seva despentinada paròdia d’una invasió alienígena a Mars Attacks! (1996) o la seva preciosa incursió en l’animació i el musical com a productor per partida doble tant a Pesadilla antes de Navidad com a James y el melocotón gigante de Henry Selick.

Entre les pel·lícules d’altri que conformen aquesta retrospectiva retrobem la considerada una de les pitjors pel·lícules de la història del cinema Pla 9 from outer space d’Ed Wood de l’any 1956 que va inspirar el tribut cinèfil de Burton a la figura de l’entusiasta i voluntariós director Ed Wood (1994). Podeu consultar projeccions a www.filmoteca.cat