Tibant la corda

Si alguna cosa ha caracteritzat els humans –i fins i tot algunes espècies animals que tots tenim presents- ha estat la seva tendència a conservar aliments per les temporades de privació o, simplement, per quan torni la gana.

Per això posem la fruita a la fruitera, la verdura a la fresquera o, si és el cas, a la nevera. Sense oblidar, però, una colla de condicions o requisits per mantenir-la en el millor dels estats possibles. Tots sabem que la verdura posada en una bossa de plàstic tancada acaba marcint-se, àdhuc florint-se. Que la fruita excessivament apilada acaba macada i també florida.

Potser per això, des que l’home té consciència de conservador, no ha parat de buscar tècniques que li permetin aconseguir l’objectiu. Assecant els productes amb l’ajut de la calor del sol o la d’un forn. Envoltant-los de productes conservants com ara la sal, el greix i fins i tot l’alcohol. Coent-los (sols o amb sucre com en el cas de la melmelada) i guardant-los en recipients tancats als que Pasteur va saber afegir el plus de l’esterilització. Tot per poder disposar d’aquell producte o ingredient en el moment en que fos necessari o plaent.

Hem avançat molt en aquest àmbit. Però potser, si pensem una mica, d’una forma una mica inconscient. Perquè ara les prestatgeries dels supermercats son plens de productes amb una data de caducitat o de consum que, aparentment, ens garanteix l’innocüitat del producte sempre que respectem unes determinades condicions de conservació. Però sense indicar-nos clarament quan ha estat produït o envasat. Una dada que molts consumidors agrairíem.

Ara, segons explica la premsa, la cosa ha anat força més lluny. L’exèrcit dels EEUU, atenent les peticions dels seus soldats en missió arreu del món, acaba d’anunciar que ha posat a punt una pizza que es podrà menjar durant un període de tres anys. I el més gros de tot és que, pel que diu, no caldrà tenir-la a la nevera o al congelador. Certs canvis en els ingredients i un embolcall suposadament revolucionari, ho garanteixen. No estarem tibant massa la corda?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.