‘Tho ballaré amb mantons’, el nou espectacle de l’Esbart Valls del Nord

‘Tho ballaré amb mantons’ dona títol al nou espectacle de l’Esbart Valls del Nord, que estrenarà dissabte 19 d’octubre, a les 19 h, a l’Auditori Nacional d’Andorra. L’escenari acull la representació de les noves coreografies de la companyia de dansa de les Valls del Nord. El mantó és el fil conductor de la posada en escena, on es ballaran danses tradicionals i de creació pròpia, a càrrec del cos de dansa i veterans. L’entrada serà gratuïta i aquells que vulguin fer una donació econòmica, serà destinada a ASSANDCA.

“El mantó, esclavina, espatller, fulard, manteleta, mocador, tapacoll o xal és protagonista en molts dels balls dels Països Catalans. Volem retre homenatge a aquest element Indispensable en la indumentària folklòrica de la nostra cultura. Les danses reflecteixen el què sentim i ens diuen com som i el mantó esdevé nexe d’unió entre elles”, ha explicat la codirectora de l’Esbart, i responsable del vestuari, Sandra Tudó.

Tudó ha descrit algunes de les escenes: la interacció entre persones o amb la natura, la pagesia feinejant per mostrar els oficis dels nostres avantpassats, algunes encara vives, a la muntanya, terra endins o per mar. La terra com a origen, principi i fi, i la força del poble que la dóna i la pren com un bé preuat. Moments de la nostra vida: un ritus funerari d’un albaet mostrant un dol interior versus un Carnaval de disfressat de colors i un joc de galantejos.

La selecció de gèneres i balls és àmplia i inclou jotes, pas-dobles, havaneres, farandola, rumba, fandango, vals, sardana, ball pla i rebatut. Un conjunt heterogeni amb diversitat de colors i orígens, on el mantó és l’eix vertebrador d’indrets, costums, ritus, oficis, moments de la història de vida, festes i tradicions.