Com tothom sap, el supositori és una forma farmacèutica per aplicar principis actius  per la via rectal, són cónics i tenen una base plana i una punta. S’usen tan adults com nens. Cal dir que hi ha alguns supositoris infantils amb usos tan curiosos com per exemple, tractar la tos. Una pregunta recurrent que ens fan als farmacèutics (sobretot pares angustiats) és: Es posa per la punta o per la base? Aquest debat que sembla banal, ha dividit a pacients i profesionals des de temps dels egipcis.

Però abans de respondre aquesta pregunta, hi ha un altra fundamental: Perquè s’usen si hi ha formes medicaments més cómodes? Es important per dos casos concrets, el primer és per què combat de forma local l’estrenyiment, al fondres alleugera les hemorroides i facilitat que es buidi el recte. L’altra cas pel que si són útils, és per què alliberen principis actius a la circulació sanguínea sense passar pel efecte eliminador del fetge o en pacients inconcients, quan es fon el supositori s’absorbeixen els actius per les venes hemorroidals i van a parar directament a la vena Cava cap al cor.

Si fem una porra, un gran número de gent creu a d’introduïr el supositori per la part punxeguda. Però com van demostrar un senzill estudi en temps dels egipcis, aquest costum és erroni. L’estudi va consistit en agafar 100 adults i nens, i se’ls va inserir un primitiu supositori, uns per l’extrem punxegut i d’altres per la seva base. Un 98% dels que se li va inserir la base, el van retenir millor. Llavors perquè hi ha una part punxeguda? El supositori s’esmola d’una part perquè al introduir-lo per l’esfínter anal, aquest pressioni sobre la part afilada, empenyent millor el supositori cap a l’interior del recte, on s’absorbeix millor.

Per cert, el terme supositori com a tal i la seva fabricació, no va apareixer fins al 285 d.C. Aquests primers supositoris estaven fets amb dàtils i ungüents. Un dels il·lustres la historia de la Farmàcia, el grec Galeno, recomanava l’introducció de sabó pel recte com a laxant. També van aparèixer supositoris amb usos molt questionables, com els supositoris radioactius pel tractament de la impotència.

Els supositoris contenen Glicerina, sabó o manteca de cacao, perquè es fonguin a menys de 37ºC, dins del cos. En països tropical es recomana conservar-los a la nevera, per tal que la calor no els desfaci, sobretots els de Cacao. Com no som massa tropical, (encara que faci molta calor aquests darrers anys), no cal que els guardis en nevera, sobretot perquè no es fondrán quan l’utilitzis i faran més mal que benefici.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada