Marc Pons, investigador de la Fundació Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra (OBSA), defensa avui la seva tesi doctoral a la Universitat Politècnica de Catalunya. La tesi porta per títol “Climate Change Impact on Winter Tourism in the Pyrenees and Adaptation Strategies” i sintetitza la feina realitzada per l’investigador durant més de quatre anys. Remarcar la qualitat científica del treball que ha permès la publicació de quatre treballs en revistes científiques internacionals.

La tasca desenvolupada en el marc d’aquesta tesi, més enllà dels resultats científics assolits, també representa una important eina per a les estacions d’esquí i les administracions competents. En aquest sentit, no tan sols es confirma que el canvi climàtic provocarà una reducció dels gruixos de neu i un escurçament de la temporada, sinó que també s’ha demostrat que aquest impacte serà molt heterogeni en tota la serralada pirinenca. Així doncs, s’han identificat tres tipologies d’estacions d’esquí. D’una banda hi ha les estacions vulnerables, que en funció del grau de canvi climàtic que s’assoleixi veuran la seva viabilitat fortament compromesa i en les que són necessaris importants canvis estructurals. A l’altre extrem trobem les estacions resilients, que poden fins i tot veure augmentar la seva activitat, pel fet que es veuran afavorides per les pitjors condicions de les seves competidores. Finalment, existeix un grup intermedi d’estacions poc vulnerables, que hauran de combinar mesures d’adaptació estructurals i tècniques en funció de la magnitud del canvi climàtic.

La defensa d’aquesta tesi doctoral representa la consolidació de l’OBSA, demostrant la seva potencialitat com a generador de coneixement científic i el seu objectiu d’esdevenir un estri per a les institucions i administracions del país. L’OBSA, centre privat que té menys de 10 anys de vida, ha demostrat com des d’Andorra es pot fer recerca capdavantera a nivell mundial. Aquest fet és possible gràcies al talent humà latent a Andorra, com ens demostra el Dr. Marc Pons, a la complicitat dels Patrons de l’OBSA (Cambra de Comerç Indústria i Serveis d’Andorra, Forces Elèctriques d’Andorra, Fundació Julià Reig i Universitat d’Andorra) i a la cerca de sinergies, tant amb les institucions andorranes com amb centres de recerca referents a nivell internacional.

(Text: Cambra de Comerç)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada