Tesalònica

Superfície: 112 km2

Població: Al voltant dels vuit-cents mil habitants.

Ubicació: Situada al nord de Grècia, al final de la vall d’Ardar Tesalònica és la segona ciutat de Grècia i capital de la regió de Macedònia Central.

Curiositat: El Rei Cassandre va donar a la ciutat el nom de la seva dona i germana d’Alexandre el Magne, Tesalònica.

Clima: El clima de Tesalònica és mediterrani, tot i que a l’hivern es poden donar episodis de fred intens a causa dels vents procedents de Rússia. La primavera i la tardor són suaus, mentre que els estius són calorosos, suavitzats per la brisa marina.

Cuina: Els peixos i els mariscs formen part de la cuina tradicional de Tesalònica. Altres plats típics son el souvlaki, carn de porc embolcallada amb pa. El mpougatsa és un pastís que es pot fer en la variant dolça i salada.

Tesalònica, o Salònica, com es vulgui dir, és una ciutat que viu a l’ombra de la capital Atenes, però que compta amb un patrimoni artístic, arquitectònic i cultural molt interessant. Els imperis romans, bizantí i otomà es varen establir a la ciutat, de manera que les petjades d’aquestes civilitzacions són presents.

Es tracta, també d’una ciutat amb molt d’encant i animada. És recomanable un passeig pels carrerons del barri turc de Kastra.

I per compres, a Tesalònica es fan multitud de mercats pels carrers. D’altra banda, els carrers més comercials són el de Tsimiski i el d’Egnatia. També és molt animat el barri de Leoforos Nikis.

Un dels símbols de la ciutat és la Torre Blanca, situada al passeig marítim. Es tracta d’una fortalessa rodona que data del segle XV i que formava part de la muralla de la Tesalònica. Actualment, acull exposicions però a l’antiguitat va ser una presó.

Al voltant de la ciutat podem trobar diverses restes de les muralles de la ciutat, envoltades d’imponents fortificacions, com ho és, també, la d’Heptapirgion.

Un altre dels punts d’interès és l’Arc de Galeri, conegut localment amb el nom de Kamara, i situat a l’avinguda d’Egnatia.

A prop de l’Arc hi ha l’església de Sant Jordi, l’Agios Georgios, un edifici del segle IV, amb impressionants mosaics de l’època.

Una altra església de visita destacable és l’Agia Sofia, bonic edifici envoltat de jardins.

De l’època de domini turc, podem esmentar la mesquita Hamza Bey Dazmí, el bany turc Bey Haman o el Bezesten, un edifici turc al voltant del qual té lloc el mercat i l’àgora romana.

El ric patrimoni històric de la ciutat es tradueix en l’existència d’interessants museus, com l’arqueològic o de cultura bizantina.

Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES