Temps de canelons

Fent el balanç gastronòmic d’aquestes festes nadalenques, resulta fàcil constatar que el caneló, junt amb el torró, n’ha estat enguany un dels seus protagonistes principals. Àmpliament esmentat, referenciat i promocionat a través dels mitjans de comunicació que li han atribuït una sèrie d’avantatges i virtuts que recorrerien totes les lletres de l’abecedari.
Perquè el caneló ha estat des d’atractiu, bo, conservable, domèstic, econòmic, fàcil, gustós… fins a tradicional, universal i versàtil. Si fa o no fa com aquell gendre o nora als que només sabem trobar virtuts i, per tant, que lloem a cada moment i tenim com a referència.

Però cal dir també que aquest panegíric del caneló ha resultat una mica interessat. Que els restauradors, sobretot els industrials que ens ofereixen menjars preparats des de les prestatgeries refrigerades o els armaris de congelats dels supermercats saben des de fa temps que aquest preparat és un cavall guanyador. Una aposta segura. Tant per aquell cuiner/comensal apressat que recorre al microones un dia sí i l’altre també, com pel que, tot i ser amant dels fogons, busca que li estalviïn les feines prèvies i concentra tots els seus esforços en la salsa, beixamel o no, i la presentació.

Però hi ha una paradoxa. Un perill pel futur dels canelons del dia de Sant Esteve. Sentir parlar de tradició i de vinculació a una festa concreta, quan es practica el caneló amb tanta assiduïtat al llarg de l’any, sona a postís. Per tant, és urgent trobar algun element diferencial pels canelons de Nadal. Alguna cosa que els faci especials, diferents i desitjables. Com ha passat amb l’au rostida d’aquestes festes que, en perill per la concurrència dominical del pollastre a l’ast, ha sabut trobar en el capó, pularda o gall amb IGP una alternativa que fa la cuina del dia de Nadal diferent a la de la resta de l’any. Una cuina amb receptari propi i específic.

Insisteixo. Cal trobar algun element diferencial en els canelons de Sant Esteve. Ens hi va la tradició de les festes nadalenques.

TOTES LES NOTÍCIES