Suñé assegura que l’ampliació de les escoles de Canillo serà efectiva en dos anys

escola-canilloUnes 200 persones han assistit aquest dilluns al tret de sortida dels actes de commemoració del centenari de l’escola francesa de Canillo, que ha tingut lloc al Palau de Gel. Les autoritats, encapçalades per la ministra d’Educació, Roser Suñé, han inaugurat una exposició sobre la història de l’escola, que tenia com a plat fort la recreació d’una aula del 1913, amb mobiliari de l’època i amb els alumnes actuals caracteritzats per a l’ocasió. Durant els parlaments, que han comptat amb la presència del diputat dels francesos a l’estranger, Arnaud Leroy, i el delegat de l’ensenyament francès a Andorra, Michel Maginot, s’ha assegurat la presència de l’ensenyament francès a Andorra durant molts anys, i la ministra ha reconegut que les obres de les noves escoles de Canillo porten un cert retard però que d’aquí a dos anys estaran plenament operatives. De la seva banda, el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, ha recordat que la història de l’escola francesa a Canillo no ha estat sempre fàcil, i ha destacat les oportunitats que va oferir als canillencs a l’hora d’emigrar a França per motius laborals.

La inauguració de l’exposició que es podrà veure durant tota la setmana al Palau de Gel sobre els 100 anys d’història de l’escola francesa de Canillo ha servit per constatar la perdurabilitat del sistema francès al Principat i ‘l’excel·lent moment’ pel que passa l’estructura educativa del país, tal com ha destacat la ministra Roser Suñé. Com a ‘mestra de vocació’ Suñé ha assegurat que aquest dia passarà a la història com ‘un dels més satisfactoris de la legislatura’. Tot i això, ha reconegut un cert retard en les obres d’ampliació de les escoles de Canillo, però ha assegurat que seran plenament efectives d’aquí a dos anys. El director de l’escola francesa, Phillipe Noël, també ha volgut remarcar la bona entesa que hi ha amb el Govern per tal de tirar endavant amb els treballs.

Tant la ministra com els representants de l’ensenyament francès han destacat la bona col·laboració que hi ha i que la presència del sistema francès a Andorra està garantida per anys gràcies a la recent renovació del conveni bilateral. L’acte també ha comptat amb la presència del diputat dels francesos a l’estranger, Arnaud Leroy, que s’ha mostrat predisposat a col·laborar amb Andorra per tal que el sistema francès continuï per molts anys.

Després dels parlaments, s’ha inaugurat oficialment l’exposició sobre la història del centre, que té com a plat fort la recreació d’una aula del 1913, que aquest dilluns ha cobrat vida gràcies a la interpretació dels actuals alumnes de l’escola, que sota les ordres d’una mestra, aprenien la lliçó amb obediència, mentre que un altre grup d’escolars feien cal·ligrafia amb el material de l’època. Mentrestant, els canillencs que han assistit a l’acte, la majoria exalumnes, repassaven les fotografies i recordaven altres temps.

És el cas de la Denisa Font, exalumna, exdirectora i mare del ministre d’Economia Jordi Alcobé, que recordava com ha canviat el mobiliari, les llibretes i el material que s’utilitzava per escriure, com es va passar d’estufes de llenya a les elèctriques, o la manca de sanitaris als inicis.

Per als infants de l’època, l’obertura de l’escola francesa va suposar un gran pas a nivell acadèmic, perquè anteriorment era el mossèn o una persona pagada per Comú la que donava classes. A més, tal com ha recordat el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, l’aprenentatge de la llengua francesa va facilitar l’emigració a França per trobar feina o, posteriorment, l’atenció als turistes francesos que van anar arribant a la parròquia. Mandicó també ha destacat que als anys 20 l’escola va estar a punt de desaparèixer, però que les autoritats franceses es van fer enrere quan van veure que, tot i les reduïdes dimensions de la població, el centre comptava amb més de 80 alumnes.

L’acte també ha tingut un record especial per la que va ser la primera mestra, Concepció Naudí, coneguda per tothom com la Madame Pla. Els actes del centenari s’allargaran durant tota la setmana i culminaran dissabte vinent amb la celebració d’un sopar d’exalumnes.